De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Dashboard Multiprobleemgezinnen

De gemeente Borne werkt aan de versterking van de informatiepositie

Open access

Dashboard Multiprobleemgezinnen

De gemeente Borne werkt aan de versterking van de informatiepositie

Open access

Samenvatting

De versterking van de informatiepositie van het lokaal bestuur is in principe het beter geïnformeerd en onderbouwd nemen van besluiten. Sinds delen van het sociale domein gedecentraliseerd zijn, ligt veel informatie bij de gemeenten. Maar wordt deze informatie ook gebruikt om het bestuur een volledig beeld van de situatie te geven? In Borne denkt men dat dat nog niet zo is en is gekozen voor een pilot met betrekking tot informatieuitwisseling tussen de verschillende afdelingen: Het Dashboard Multiprobleemgezinnen.
De gemeente wil proberen de casussen te inventariseren en besluiten met betrekking tot de aanpak en de begeleiding te nemen als alle informatie bekend is. Het dashboard zal daarvoor het tool zijn. In dit onderzoek gaat het om de factoren en informatiebronnen die nodig zijn om dit tool op te zetten. De centrale vraag is: Welke indicatoren voor en informatie over multiprobleemgezinnen zal het Dashboard Multiprobleemgezinnen in de gemeente Borne moeten weergeven om de inventarisering, prioritering en vroegsignalering te ondersteunen?
Om antwoorden voor deze vraag en de onderzoeksvragen te verkrijgen zijn vooral diepteinterviews met de medewerkers van die afdelingen gehouden die bij de aanpak van multiprobleemgezinnen betrokken zijn. Als basis voor de vragenlijst is de tabel Factoren Multiprobleemgezinnen van het Nederlandse Jeugdinstituut gebruikt. Door te achterhalen welke factoren door de toekomstige gebruikers van het dashboard meest belangrijk vinden is gekozen voor relevante interne informatiebronnen.
Andere instrumenten waren literatuuronderzoek en focusgroepgesprekken. Verder is een aantal regionale bijeenkomsten met betrekking op de versterking van de informatiepositie van het lokale bestuur bijgewoond.
Uit het onderzoek blijkt dat alle betrokkenen het eens zijn over één aspect : Er moet meer informatie met elkaar gedeeld worden en het moet makkelijker zijn om de relevante informatie te vinden. Maar ook met betrekking tot de belangrijke factoren, informatiebronnen en eventuele externe partners waren het de respondenten ten grote dele eens.
Op basis van dit onderzoek zijn aanbevelingen gemaakt voor het inhoudelijke concept van het Dashboard Multiprobleemgezinnen. Of dit concept toepasbaar is moet nog onderzocht worden. De privacywetgeving is heel strict en is in dit onderzoek om de vele ontwikkelingen op het gebied niet mee genomen. Het onderzoeken van de rechtelijke mogelijkheden moet de volgende stap van de gemeente Borne zijn.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingIntegrale Veiligheidskunde
Datum2017-03-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk