De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Aantrekkelijk werkgeverschap in de horecabranche

Een onderzoek naar aantrekkelijk werkgeverschap binnen Café Sprakel in een hoog competitieve en snel veranderende branche

Open access

Aantrekkelijk werkgeverschap in de horecabranche

Een onderzoek naar aantrekkelijk werkgeverschap binnen Café Sprakel in een hoog competitieve en snel veranderende branche

Open access

Samenvatting

Café Sprakel, gevestigd te Lonneker, is een horecabedrijf. De organisatie heeft de laatste jaren een gestaagde groei en ontwikkeling doorgemaakt en daardoor heeft Café Sprakel haar bekendheid en positie op de arbeidsmarkt versterkt. Echter heeft Café Sprakel moeite met het aantrekken en behouden van werknemer. Het afgelopen half jaar zijn er vijf vaste medewerkers uitgestroomd. De aanleiding van dit onderzoek komt door het verloop van de afgelopen maanden en dat de directie moeite ervaart met het aantrekken van voldoende nieuwe medewerkers op een krappe arbeidsmarkt. Het wordt dus een strategische activiteit voor organisaties om zich aantrekkelijk te positioneren als werkgever (Barber, 1998).
 
Het doel van dit onderzoek is het vergroten van aantrekkelijk werkgeverschap voor de baanzoekers in de horecabranche en de medewerkers van Café Sprakel. Door het verloop in het personeelsbestand zijn niet altijd, zowel kwantitatief als kwalitatief de optimale samenstelling in de horecateams aanwezig. Om het doel van dit onderzoek te behalen wordt er in kaart gebracht wat de verschillen zijn tussen wat baanzoekers aantrekkelijk vinden en wat de medewerkers van Café Sprakel ervaren op basis van drie voorspellers die voort zijn gekomen uit de meta-analyse van Chapman (2005); werkinhoud, werkomgeving en imago (Chapman, 2005). Als kwantitatief meetinstrument zijn de gevalideerde vragenlijsten van Corporaal, Van Riemsdijk & Van Vuuren (2015) gebruikt. De vragenlijsten zijn zo opgesteld dat de behoeftes van de baanzoekers en ervaringen van de medewerkers wat betreft baan- en organisatiekenmerken in kaart worden gebracht. Daarnaast hebben er verdiepende gesprekken met een aantal medewerkers plaatsgevonden om een beter in kaart te brengen waarom de medewerkers bepaalde baan- en organisatiekenmerken ervaren. De uitkomsten hiervan zijn gebruikt om de conclusies en aanbevelingen te bekrachtigen.
 
Er kan geconcludeerd worden uit de resultaten dat er voor Café Sprakel een aantal uitdagingen zijn om de aantrekkelijkheid te vergroten. Er zijn meer verschillen dan overeenkomsten tussen de voorkeuren van de baanzoekers en de ervaringen van de medewerkers geconstateerd. Zo zijn voor het kenmerk werkomgeving drie sterke significante verschillen gemeten voor de aspecten: ‘digitale middelen’, ‘sfeer’ en ‘opleidingsmogelijkheden’. Maar er zijn ook een aantal overeenkomsten gemeten waarop Café Sprakel al aantrekkelijk is voor haar medewerkers en voor baanzoekers.
 
In deze scriptie zijn een aantal aanbevelingen gedaan om de baan- en organisatieaantrekkelijkheid voor de huidige medewerkers en baanzoekers te vergroten. Aangezien Café Sprakel al een aantal overeenkomsten heeft tussen de ervaringen van de huidige medewerkers en de voorkeuren van de baanzoekers is het belangrijk om deze te communiceren naar de buitenwereld. Daarnaast is het van belang dat Café Sprakel zich verbetert op een aantal punten om een aantrekkelijkere werkgever te worden. Deze adviezen richten zich op de opleidingsmogelijkheden, toestaan van digitale middelen tijdens werktijd en het invoeren van E-learning modules om de inwerkperiode te vergemakkelijken en een aantal aanbevelingen om de sfeer op de werkvloer te verbeteren.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingHuman Resource Management
Datum2019-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk