De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Interne BIM

Afstudeeronderzoek

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Interne BIM

Afstudeeronderzoek

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Op het moment van schrijven is er nog steeds miscommunicatie in de BIM-wereld, betreffende verschillende modellen en inzichten van verschillende modelleurs.
Om binnen EIK bouwadvies meer structuur en een algemene manier van regels te kunnen hanteren voor BIM-modelleurs, wordt in dit onderzoek worden gekeken naar het opstellen van: Handboek EIK modelleren, BIM-protocol EIK, BIM-uitvoeringsplan EIK.
“Hoe kan BIM intern worden vormgegeven, zodanig dat het voldoet aan de specifieke eisen van EIK bouwadvies?” Dat is de hoofdvraag die wordt behandeld en beantwoord in dit onderzoek.
Om de hoofdvraag te kunnen beantwoorden is er gebruikt gemaakt van een theoretisch en praktisch onderzoek. Beide hebben een eigen bijdrage aan de behaalde resultaten.
De belangrijkste resultaten voortgekomen uit dit onderzoek zijn: Handboek EIK modelleren, BIM-protocol EIK en BIM-uitvoeringsplan EIK. Deze resultaten zijn de eindproducten uit dit onderzoek.
Om de hoofdvraag te beantwoorden: BIM kan intern worden vormgegeven door middel van het vaststellen van EIK’s specifieke eisen. Hiervoor moet ik opgestelde eisen vertalen naar BIM-eisen en -afspraken en deze vervolgens verwerken in mijn eindproducten.
In samenspraak met de opdrachtgever, EIK bouwadvies, is bij de onderwerpkeuze direct bepaald dat het een onderzoek moet zijn met waarde voor het bedrijf en dat er ook met de uitkomst moet gaan worden gewerkt in de praktijk. Dit maakt het onderzoek, mits serieus uitgevoerd direct valide.
Gaandeweg het onderzoek is er geen directe beperking opgelopen. Echter zijn er gedurende het onderzoek nieuwe inzichten aan het licht gekomen, deze zijn verwerkt en onderbouwd.
Mijn suggestie als vervolgonderzoek is: het verder oppakken van dit onderzoek door middel van de eindproducten verder te ontwikkelen binnen het bedrijf.
Wat ik graag zou zien is dat alle producten: Handboek EIK modelleren, BIM-protocol EIK en BIM-uitvoeringsplan EIK, allemaal tegelijk zouden worden ingezet in de praktijk.

Toon meer
Trefwoorden
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingBouwkunde Den Bosch
AfdelingAcademie voor Duurzaam Gebouwde Omgeving
PartnerEIK bouwadvies
Datum2023-01-12
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk