De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor mijn onderzoek naar de invloed van dubbele loyaliteit op de integriteit van Turks-Nederlandse politici heb ik gebruik gemaakt van de journalistieke meesterproef als onderzoeksmethode.

De belangrijkste conclusie is het antwoord op mijn hoofdvraag: Gaat een dubbele loyaliteit ten koste van de integriteit van Turks-Nederlandse politici? Door grondig literatuuronderzoek, een enquête en aanvullende interviews kan ik mijn hoofdvraag beantwoorden met: nee, dat leidt er niet per definitie toe. Een belangrijke kanttekening is dat sommige Turks-Nederlandse politici wel balanceren op een dun koord. Op het oog onverenigbare standpunten of denkbeelden leiden ertoe dat hun geloofwaardigheid niet altijd even groot is.

Een andere belangrijke conclusie is dat ‘het geval-Tekir’ niet op zich staat. Het gewezen GroenLinks-raadslid in Gorinchem werd geroyeerd nadat hij had aangegeven de AK-partij en Erdoğan te steunen. Van de 42 Turks-Nederlandse raadsleden die mijn enquête invulden, stemden er vier ook op de AK-partij tijdens de laatste algemene Turkse verkiezingen. Bovendien vindt bijna de helft van de respondenten dat een stem op Erdoğan samen moet kunnen gaan met politieke werkzaamheden in Nederland.

Een laatste conclusie is dat de begrippen loyaliteit en integriteit voor verwarring zorgen. Wat voor de een integer of loyaal is, is het voor de ander misschien niet. De breedte van die begrippen zorgt ervoor dat het lastig is om iemand te betichten van een gebrek aan loyaliteit of integriteit. ​

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingJournalistiek
Jaar2018
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk