De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Intergenerationeel vieren

Wat kan de Protestantse Kerk in Nederland leren van de manier waarop Kliederkerk verschillende generatie betrekt?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Intergenerationeel vieren

Wat kan de Protestantse Kerk in Nederland leren van de manier waarop Kliederkerk verschillende generatie betrekt?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Veel Protestantse kerken verlangen ernaar gemeenschappen te zijn waar verschillende generaties zich thuis voelen. Winst valt nog te behalen op het gebied van intergenerationeel vieren. Want hoewel kinderen en jongeren er helemaal bij horen volgens veel kerken, worden zij in kerkdiensten regelmatig (deels) buitengesloten. Dit wringt omdat de kerkdienst vaak wel een kern van gemeente-zijn wordt gezien.
Kliederkerken daarentegen richten zich in hun bijeenkomsten op verschillende generaties. Dit nieuwe concept trekt veel gezinnen aan van binnen en buiten de kerk. Deze wetenschap bracht ons tot de volgende onderzoeksvraag:
Hoe bevordert Kliederkerk de interactie tussen verschillende generaties in haar bijeenkomsten en wat kan de Protestantse Kerk hiervan leren?
Na literatuurstudie concluderen wij dat de gemeente op zondag samenkomt als een vierende verbondsgemeenschap, waarbinnen wederkerigheid en interactie tussen generaties plaats hoort te vinden. Door praktijkonderzoek binnen Kliederkerk hebben we vijf belangrijke principes ontdekt die intergenerationaliteit in kerkdiensten kunnen bevorderen:

1. Begin met bezinning op basale vragen, zoals: ‘Waarom vieren we als kerk?’. Vorm vervolgens visie op intergenerationaliteit, en zorg dat deze bij iedereen in de gemeente bekend is.

2. Maak van gezinsondersteuning een prioriteit. Faciliteer momenten dat ouders en kinderen samen een viering beleven en rust ouders toe om in gesprek te gaan met hun kinderen.

3. Bevorder participatie en interactie in de samenkomst waaraan verschillende generaties meedoen.

4. Spreek in de samenkomsten meerdere intelligenties, leerstijlen en zintuigen aan. Geef creativiteit een plaats.

5. Stimuleer gemeenschapsvorming. Duurzaam intergenerationeel vieren is ingebed in een gemeenschap waar mensen elkaar kennen en informele ontmoetingen plaatsvinden.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
PartnersJOP, Jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk, Utrecht
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk