De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Beweging en leerprestaties

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Beweging en leerprestaties

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Uit mijn literatuuronderzoek bleek dat bewegen in ieder geval een positief effect heeft op determinanten van schoolprestaties, zoals aandacht, concentratie en onder de juiste omstandigheden ook op het zelfbeeld en zelfvertrouwen van kinderen. Van een negatief effect op de leerprestaties van kinderen is in ieder geval geen sprake. Er is zelfs een reële kans dat kinderen betere scores halen door meer te bewegen.

Hoewel de meeste leerkrachten en directeuren op de hoogte zijn van dit positieve effect, zien weinig mensen bewegen als iets dat ervoor zorgt dat kinderen betere schoolprestaties behalen. Het wordt wel gezien als iets ter ontspanning. De leerlingen even lekker laten uitrazen. Dit laat zien dat ze de positieve effecten van bewegen op determinanten van schoolprestaties ook ervaren. De link met betere schoolprestaties wordt echter niet gelegd.

Er zijn verschillende mogelijkheden om meer te bewegen in zowel de klas als daarbuiten. Zo kan er in de klas fysiek of kinetisch geleerd worden en kunnen leerkrachten gebruik maken van energizers. Voor meer beweging buiten de klas moet je denken aan gymlessen, Gezonde Schoolplein, Buiten Speel Plan, sportkennismakingslessen, sporttoernooien en sportdag.

Er wordt maar weinig bewogen in de klas. Eén energizer per dag is het maximale. Over het algemeen zijn scholen best bereid om meer te bewegen in de klas. De belangrijkste reden dat dit toch niet gebeurt, is dat veel mensen het te veel tijd vinden kosten. Directeuren zijn echter van mening dat een energizer tussendoor prima mogelijk is. Dan komen we gelijk bij het antwoord op de vraag wat leerkrachten nodig hebben. Dat zijn namelijk meer ideeën die ze kunnen gebruiken. Verder zal het structureel moeten gebeuren. Goede afspraken zijn hiervoor noodzakelijk.

De invoering van extra uren gym is een lastiger verhaal. Sommige scholen hebben al moeite om alle klassen twee keer in de week 45 minuten te laten gymmen. Redenen hiervoor zijn dat er niet altijd een goede locatie beschikbaar is, dat er geen geld voor is of dat het te veel tijd kost.

In het naschoolse aanbod liggen wel kansen. Goede contacten met de omgeving is daarvoor van belang. Tussen scholen, sportbuurtcoaches/combinatiefunctionarissen/sportservice en sportverenigingen moet een goede samenwerking zijn. Verder moet er iemand zijn die het initiatief neemt, iemand die een voortrekkersrol vervult. Dit kan een vakleerkracht/combinatiefunctionaris zijn.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingLeraar Basisonderwijs
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk