De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Journalistieke onafhankelijkheid en commercie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Journalistieke onafhankelijkheid en commercie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De journalistiek is in crisis. Veel journalisten verliezen hun baan en moeten noodgedwongen freelancer worden. Maar ook het bestaan van een freelancer is geen vetpot. Freelance journalisten zoeken daarom naast journalistieke opdrachtgevers ook niet-journalistieke opdrachtgevers. Door commerciële opdrachten aan te nemen kan de journalistieke onafhankelijkheid van de freelancer in het geding komen.

Het doel van dit onderzoek is het onderzoeken hoe freelance journalisten commercie kunnen combineren met hun onafhankelijkheid. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: Hoe kan een freelance journalist commercie combineren met journalistieke onafhankelijkheid?

Om antwoord te kunnen geven op deze hoofdvraag is er allereerst een literatuurstudie gedaan. Op basis van deze literatuurstudie is er een kwalitatief onderzoek gedaan onder negen journalisten en deskundigen. Op basis van de literatuurstudie en het kwalitatieve onderzoek is geconcludeerd dat 1) transparantie, 2) een kritische blik, 3) commerciële en journalistieke opdrachten van elkaar scheiden en 4) een speciaal keurmerk voor freelance journalist kunnen helpen in het behouden van de onafhankelijkheid van de freelance journalist met commerciële opdrachten.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingJournalistiek
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk