De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Zij aan zij

Geloven in de kracht van samenwerking

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Zij aan zij

Geloven in de kracht van samenwerking

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Kerkconsult is een hulpverleningsorganisatie op het gebied van psychosociale problematiek. Dit onderzoek geeft inzicht in de behoeften van ambtsdragers en kerkelijk werkers uit de achterban van Kerkconsult op het gebied van ondersteuning bij psychosociale problematiek.
Vanuit de literatuur zijn de taken van ambtsdragers en kerkelijk werkers beschreven. Zij hebben binnen pastoraat en diaconaat vooral de taak om mensen bij te staan wanneer zij te maken krijgen met psychosociale problematiek. Het pastoraat kan dit vooral op geestelijk gebied doen. Diakenen hebben verschillende taken, zoals: coördineren, stimuleren, signaleren en samenwerken. Wanneer pastoraat naast hulpverlening staat, kunnen beide expertises het beste samenwerken.
Door interviews met ambtsdragers en kerkelijk werkers te houden, zijn hun behoeften op het gebied van ondersteuning bij psychosociale problematiek onderzocht. Professionele hulpverleners hebben zich in interviews uitgesproken over de voorwaarden voor een samenwerking tussen kerkelijke gemeenten en professionele hulpverlening.
Naar aanleiding van het onderzoek zijn de volgende aanbevelingen gedaan aan Kerkconsult:
- Kerkconsult moet werken aan zichtbaarheid en vertrouwen als organisatie, zodat men eerder contact opneemt met Kerkconsult wanneer ondersteuning nodig is.
- Het bieden van consultatiemogelijkheden aan ambtsdragers en kerkelijk werkers op verschillende gebieden. Dit hangt samen met het zichtbaar zijn en elkaar kennen.
- Het aanbieden van cursussen op verschillende gebieden: toerusting van kringleiders, op het gebied van psychosociale problematiek, gespreksvaardigheden en het kennen van de eigen grenzen.
- Kerkconsult moet zich richten op de meerwaarde van het geloof in de hulpverlening die men aanbiedt.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
Maatschappelijk Werk & Dienstverlening
PartnersKerkconsult, Houten
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk