De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Elke keer komt negatief

Opgroeien in een gezinslocatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Elke keer komt negatief

Opgroeien in een gezinslocatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

“Elke keer komt negatief”, een uitspraak van een meisje in een asielzoekerscentrum voor uitgeprocedeerde gezinnen, een zogeheten gezinslocatie. Het meisje doelt op de aanvraag voor een verblijfsvergunning die, zoals zij het beleeft, elke keer afgewezen wordt.

De twee organisaties die betrokken zijn bij dit verslag maken zich sterk voor jongeren en kinderen in asielzoekerscentra, namelijk Vrienden van SAMAH en Stichting Mind-Spring International. Deze organisaties werken samen in het ontwikkelen van een psycho-educatieprogramma voor kinderen in het asielzoekerscentrum (Mind-Spring Junior). Voorafgaand doet Vrienden van SAMAH onderzoek naar de situatie van kinderen in regulier asielzoekerscentra en gezinslocaties. In opdracht van Vrienden van SAMAH is door ons onderzoek gedaan op gezinslocaties. Dit verslag beschrijft de resultaten van onderzoek naar de risicofactoren van opgroeien in een azc en de zorgen die kinderen zelf ervaren in gezinslocaties.

Op basis van literatuuronderzoek zijn risicofactoren in kaart gebracht voor de ontwikkeling van kinderen in het asielzoekerscentrum (azc). Het azc als overkoepelend begrip is hierbij als uitgangspunt genomen. Vervolgens is met ouders en kinderen (in de leeftijd van 9 tot en met 13 jaar) gesproken die verblijven in de gezinslocaties Emmen en Den Helder. In de gesprekken zijn de zorgen kinderen in gezinslocaties besproken. Daarnaast is programma Mind-Spring Junior aan bod gekomen, waarover ook enkele vragen zijn gesteld. De resultaten zijn geanalyseerd. Een apart hoofdstuk is gewijd aan een vergelijking tussen de beide onderzoeksmethoden, waarbij afwijkende resultaten tussen het literatuuronderzoek en het praktijkonderzoek aan het licht zijn gebracht. Tot slot volgen aanbevelingen voor Vrienden van SAMAH.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
PartnersVrienden van SAMAH
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk