De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De aantrekkingskracht van de Messiaanse beweging in Nederland op niet-Joodse christenen. 

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

De aantrekkingskracht van de Messiaanse beweging in Nederland op niet-Joodse christenen. 

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit afstudeeronderzoek richt zich op de Messiaanse beweging in Nederland. Ze is in de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een beweging die bestaat uit grofweg 60 (huis)gemeenten. Deze gemeenten worden voornamelijk bezocht door niet-Joodse christenen. Ze hebben het verlangen terug te gaan naar de Joodse wortels van het christendom. Ze hebben de gevestigde kerken verlaten en hebben zich bij de Messiaanse beweging aangesloten. In dit onderzoek willen we erachter komen wat de aantrekkingskracht is van de Messiaanse beweging in Nederland op niet-Joodse christenen. 

Voor dit onderzoek hebben we gebruik gemaakt van literatuuronderzoek. Daarnaast hebben we interviews gehouden met betrokkenen bij de Messiaanse beweging. We hebben onderzocht hoe de Messiaanse beweging in Nederland is ontstaan en hoe ze er tegenwoordig uitziet. Daarnaast hebben we naar bijbels-theologische en kerkhistorische aspecten gekeken die van belang zijn bij het houden van Oudtestamentische voorschriften door niet-Joodse christenen. Vervolgens hebben we aan de hand van de interviews gekeken naar de visie(s) van niet-Joodse christenen binnen de Messiaanse beweging op het houden van Oudtestamentische voorschriften. Ook hebben we gezocht naar verschillende factoren die hen naar de Messiaanse beweging hebben geleid.

Uit het onderzoek is gebleken dat de Messiaanse beweging aansluit bij de zoektocht die mensen gaan naar de Joodse wortels van het christelijk geloof. Er zijn verschillende factoren aan te wijzen die vragen oproepen, waardoor mensen zelf op onderzoek uitgaan. Daarnaast zijn er verschillende factoren die ervoor zorgen dat mensen vervreemden van hun eigen achtergrond. De Messiaanse beweging past binnen deze tijd en zorgt voor herkenning. 

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
PartnerStichting Israël en de Bijbel
Jaar2018
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk