De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Environmental Journalism in Nederland, Noord-Amerika en Zuid-Afrika

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Environmental Journalism in Nederland, Noord-Amerika en Zuid-Afrika

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Environmental journalism is een tak van de journalistiek die nog maar weinig bekendheid
geniet in Nederland. Daardoor is er ook nog weinig onderzoek naar gedaan. Op dit moment is het klimaatprobleem groter dan ooit en is de rol van de journalist die uitleg, duiding en context biedt erg belangrijk. Het is noodzakelijk dat meer journalisten afweten van wat er wel en juist niet gedaan moet worden als je schrijft over milieugerelateerde onderwerpen.
Het doel van deze scriptie is om erachter te komen hoe verschillende environmental journalists uit hele verschillende delen van de wereld (Nederland, Noord-Amerika en Zuid-Afrika) hun vak beoefenen. Ook wordt er ingegaan op de berichtgeving van drie kranten uit elk land; over welke milieugerelateerde onderwerpen schrijven ze veel, over welke minder en wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de kranten. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: Wat is het eigene van environmental journalism in Nederland, Noord-Amerika en Zuid-Afrika?
Om een antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag heb ik interviews gehouden met environmental journalists uit de bovengenoemde landen en heb ik een literatuurstudie gedaan om deze interviews te ondersteunen. Daarnaast heb ik een media-analyse uitgevoerd om de berichtgeving te onderzoeken. Uit deze studie blijkt dat environmental journalism in Nederland, Noord-Amerika en Zuid-Afrika veel overeenkomsten heeft. Zo schrijven alle kranten veruit het meest over klimaatverandering. Ook noemen journalisten uit verschillende landen overeenkomende uitdagingen en ervaringen. Zo blijkt dat de complexiteit van de milieugerelateerde onderwerpen een grote uitdaging is in environmental journalism en dat weinig hoofdredacteuren staan te springen om dergelijke verhalen te publiceren.
Op basis hiervan beveel ik aan om journalisten een betere training te geven in environmental journalism, door bijvoorbeeld een cursus in wetenschap of milieu. Hierdoor leren ze beter omgaan met de complexiteit van milieugerelateerde onderwerpen. Daarnaast is environmental journalism bij uitstek geschikt voor storytelling en tot de verbeelding sprekende foto’s en video’s. Environmental journalists zouden meer gebruik moeten maken van de mogelijkheden van nieuwe technologie zodat ‘stoffige’ milieuonderwerpen neergezet worden als interessante en boeiende verhalen.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingJournalistiek
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk