De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De invloed van proxemics op non-verbale communicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De invloed van proxemics op non-verbale communicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Non-verbale communicatie is een manier van communiceren die vaak wordt vergeten of onderschat. Desondanks kan het van grote waarde zijn als met bepaalde aspecten van non-verbale communicatie rekening wordt gehouden in een onderwijsinstelling. Een van deze aspecten is proxemics. Proxemics bestaat uit zones die mensen om zich hebben ter bescherming tegen bedreigingen van buitenaf. Deze zones worden actief in stand gehouden. Op ieder moment van de dag hebben studenten van Sporthogeschool te maken met deze zones. Fontys Sporthogeschool wil hier op inspelen door de meest ideale zones tijdens de lessen in te zetten, om ervoor te zorgen dat studenten zich op hun gemak voelen.
Het onderzoek is het best te typeren als een beschrijvend onderzoek, waarbij op een kwantitatieve manier data werd verzameld. Het onderzoeksontwerp was cross-sectioneel en de data werden aan de hand van observaties verzameld.
Het onderzoek heeft zich afgespeeld in lokalen van Fontys Sporthogeschool, eind maart 2018. In totaal hebben er 36 studenten deelgenomen, waarvan 16 vrouwen en 20 mannen. Tijdens het onderzoek zijn er twee proxemic zones onderzocht: de intieme en de persoonlijke zone.
Uit het onderzoek is gebleken dat tijdens de persoonlijke zone het meeste ongemak werd vertoond, en tijdens de intieme zone het meeste gemak. Deze resultaten zijn echter in tegenstrijd met de literatuur, waarbij dit juist omgekeerd is.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingSport & Bewegingseducatie
Datum2018-06-04
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk