De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

BVO's en maatschappelijke verantwoordelijkheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

BVO's en maatschappelijke verantwoordelijkheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is de laatste jaren in opkomst. MVO is zaken doen waarbij een organisatie zich niet alleen kan verantwoorden ten opzichte van individuen, groepen en instanties waar ze direct mee te maken heeft (zoals medewerkers, afnemers en aandeelhouders), maar ook ten opzichte van allen die op enigerlei wijze geraakt worden in de samenleving: nu of in de toekomst, hier of ver weg (dus niet alleen in het land van vestiging). Een organisatie die aan MVO doet, zorgt ervoor dat in haar kernactiviteiten de belangen van de economische en maatschappelijke stakeholders mee worden gewogen.
In dit artikel laten we zien hoe het betaald voetbal vorm geeft aan deze verantwoordelijkheid. Allereerst laten we zien dat BVO's op verschillende beleidsterreinen al aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doen. Vervolgens gaan we dieper in op de verschillende redenen die BVO's kunnen hebben voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
In het tweede gedeelte van dit artikel vragen we ons af wat we van een BVO mogen verwachten op ethisch gebied. Daarbij geven we veel aandacht aan de rol die BVO's kunnen spelen bij 'community ontwikkeling' en de rol van topvoetballers daarbij. We ronden af met de stichting 'Voetbal heeft meer dan twee doelen', die sociale initiatieven van BVO's in Nederland coördineert en stimuleert.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
Gepubliceerd inBVVS-Netwerk BVVS Tilburg, Vol. 9, Uitgave: 12
Jaar2006
TypeArtikel
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk