De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Levensloopgeschikt wonen

Integrale aanpak, klantbenadering en technische voorzieningen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Levensloopgeschikt wonen

Integrale aanpak, klantbenadering en technische voorzieningen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Langer zelfstandig thuis wonen, dat wordt de standaard en vraagt levensloopgeschikte woningen. Welke doordachte keuzes zijn dan nodig bij nieuwbouw en renovatie? Voor wat betreft installatietechnieken en een aantal bouwkundige oplossingen, kan de markt zich beroepen op ISSO-publicatie 77 ‘Levensloopgeschikt wonen’. Niet de techniek, maar de bewoner staat centraal.

Levensloopgeschikte woningen

De uitgave geeft technisch of bouwkundige adviezen en maatregelen bij het levensloopgeschikt maken van een woning. Dat doet het boek aan de hand van zes fictieve personages. Zo zit de heer Jansen in een rolstoel, is de heer Timmerhuis vergeetachtig, heeft Emma een licht verstandelijke beperking en wil het echtpaar Öztürk het huis renoveren en alvast geschikt maken voor de oude dag. Bij ieder type bewoner wordt een overzicht gegeven van toepassingen die mogelijk zijn, onder meer met een uitgebreide checklist en krachtige foto’s. Het boek helpt om de juiste technische en bouwkundige maatregelen boven tafel te krijgen. Centraal staan de wensen en mogelijkheden van de bewoner. Daarbij ligt de focus op de maakbaarheid binnen het budget en de gestelde tijd.

Bundeling van expertise

De basis van ISSO-publicatie 77 vormt de kennis uit eerdere projecten, zoals Radar 2020, Wel Thuis en Technologie Thuis nu! Ook is kwalitatief onderzoek gedaan onder 250 gepensioneerden. Samengewerkt is met deskundigen werkzaam bij zorginstellingen en -zorgverzekeraars, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, gemeenten, HBO-verpleegkunde en natuurlijk de bouw en installatietechniek. Het gaat hier om professionals die nauw betrokken zijn bij het onderwerp levensloopgericht wonen. Margriet Pol van Ergotherapievereniging Nederland: 'Technici en ergotherapeuten kunnen gebruikmaken van elkaars expertise en elkaar aanvullen. Wellicht verlaagt dit naslagwerk de drempel om samen op te trekken met opdrachtnemers, zorgprofessionals en bewoners.'

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
Jaar2016
TypeBoek
TaalOnbekend

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk