De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Samen tot een goede rekeninstructie komen

Beperkte toegang

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samen tot een goede rekeninstructie komen

Beperkte toegang

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoek is te lezen wat er nodig is om te komen tot een goede rekeninstructie met behulp van het IGDI-model binnen een professionele leergemeenschap (PLG). Oftewel, met welk resultaat kan ik als begeleider met behulp van een veilige PLG een rekeninstructie volgens het IGDI-model versterken?

Er wordt tijdens de instructie te weinig afgestemd op de onderwijsbehoeften van de plusgroep en de instructiegevoelige groep. Bewust bekwaam worden in het geven van een goede, effectieve instructie, waarbij er samen geleerd wordt.

Ik ga onderzoeken hoe ik het onderwijs samen met mijn collega’s kan verbeteren door een PLG te creëren.
Hierbij komen binnen het theoretisch kader de volgende begrippen aan bod:
• PLG.
• Psychologische veiligheid.
• Belang van communiceren en coachen.
• Begeleidingsvormen.

Gebaseerd op literatuur bleken de begrippen ‘PLG’, ‘psychologische veiligheid’ en ‘belang van communiceren en coachen’ nuttig te zijn, omdat het gemeenschappelijke voor mij te maken had met veiligheid, verbondenheid, gemeenschappelijkheid en actief luisteren. De literatuur gebaseerd op begeleidingsvormen is minder zinvol gebleken. Gedurende mijn onderzoek heb ik ontdekt dat werken vanuit veiligheid en het creëren van een PLG de basis vormde om mijn begeleiding vorm te geven.

Met als resultaat een PLG waar iedereen meedeed, leerde, betrokken was en vanuit openheid tot vernieuwing en ontwikkeling is gekomen. Binnen de begeleiding is het belangrijk geweest om een verbindende rol aan te nemen, waarbij ik ruimte bied om iedereen te laten leren en ervaren op ieders manier. Wanneer ik vanuit kwetsbaarheid mijn leerproces deel, zorgvuldig contact maak met leerkrachten en een luisterend oor bied, ontstaat er verbondenheid en betrokkenheid. Dit zorgt voor initiatief.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Datum2021-06-15
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk