De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Op weg terug naar school

Onderzoek naar de behoeften en mogelijkheden van cliënten en de sociaal agoog in de begeleiding bij de terugkeer naar school.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Op weg terug naar school

Onderzoek naar de behoeften en mogelijkheden van cliënten en de sociaal agoog in de begeleiding bij de terugkeer naar school.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

“Ik ben wel eens bang dat het gewoon weer mis gaat omdat het al twee keer mis gegaan is maar dan denk ik ook weer dat daar meer begeleiding is.. dan wordt je niet in een keer erin gegooid.”
Hierboven wordt een citaat beschreven van een cliënt over de terugkeer richting school. Dit geeft een beeld van hoe de cliënt in het proces kan staan door negatieve ervaringen die meegemaakt zijn doordat het kind uitgevallen is op verschillende scholen. In dit citaat komt ook naar voren wat het belang is van de begeleiding in het proces en hoe cliënten hier tegenaan kijken.
Dit onderzoeksrapport beschrijft een praktijkgericht onderzoek naar de ervaringen en behoeften van een optimale begeleiding van kinderen die uitgevallen zijn op school en in het traject zitten in de terugkeer naar school. Ook worden de ervaringen en behoeften van begeleidsters beschreven die actief zijn bij dit traject in de terugkeer naar school.
In het begin van dit onderzoek is het praktijkprobleem van het uitvallen op school en het gevolg hiervan op het kind beschreven in de probleemanalyse. Hierna zijn er hoofd- en deelvragen opgesteld die richting geven aan het onderzoek. Er is in dit onderzoek onderscheid gemaakt in literatuur onderzoek in het theoretisch kader en het praktijk onderzoek door het afnemen van interviews. De resultaten over de bevindingen van de huidige begeleiding en de punten waar cliënten en medewerkers tegenaan lopen, zijn beschreven en hieruit zijn conclusies getrokken. Vanuit deze conclusies zijn de aanbevelingen geschreven voor de hulpverleners in de praktijk.
Hieronder wordt een citaat beschreven van een cliënt over de begeleiding die gegeven wordt binnen instelling X. De auteur van dit onderzoek wilde dit citaat even vermelden om te laten zien dat er ook veel dingen al goed gaan in de begeleiding en dat cliënten de ondersteuning die gegeven wordt erg kunnen waarderen. Natuurlijk is dit geen citaat die iedere cliënt zou kunnen zeggen en verschillen de ervaringen over de begeleiding per cliënt. Er zijn in dit onderzoek verschillende ervaringen beschreven over het verloop van de huidige begeleiding en daaruit is gekeken naar wat er verbeterd kan worden in de begeleiding in de terugkeer naar school.
“Ik vind dat mensen hier zijn, ja die zijn gewoon geweldig. Serieus die zijn gewoon zo aardig en ja ik kan hier niet echt zo woorden voor vinden want ja. Ik vind mensen hier ja heel gezellig en ja ik voel me er ook een beetje raar bij als iedereen zo aardig tegen me doet dan heb ik echt ja zo’n gevoel van binnen van wow, wow!”

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingSociale Studies
AfdelingFontys Hogeschool Sociale Studies
Datum2019-04-18
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk