De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Woordenschat of woordengat

woordenschatonderwijs in groep 3

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Woordenschat of woordengat

woordenschatonderwijs in groep 3

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het hebben van een ruime woordenschat is een voorwaarde voor een goede taalontwikkeling. Bovendien is het hebben van een grote woordenschat van groot belang voor een succesvolle schoolcarrière. Dat is wetenschappelijk voldoende aangetoond.

Op de basisscholen waar ik werk, wordt er in de groepen 3 met Veilig leren lezen als methode voor het taal-leesonderwijs gewerkt. Dit is een methode waarin het leren lezen centraal staat. Nu is gebleken dat de methode Veilig leren lezen geen voldoende aanbod heeft van nieuwe woorden. Bovendien is de aanpak van woordenschatuitbreiding wat in de methode verborgen waardoor het aanbod van goed woordenschatonderwijs in groep 3 onder druk staat.

Het uitzoeken van passende woordenschatlessen om het woordengat op te lossen was aanleiding tot dit onderzoek.

In groepen 1 en 2 wordt dagelijks veel aandacht besteed aan het leren van nieuwe woorden. Daarvoor wordt letterlijk alles uit de kast gehaald. De klas wordt in een bepaald thema ingericht, voorwerpen worden erbij gehaald, boeken voorgelezen, gedigitaliseerd, verteltafels enzovoort. In groep 3 is er echter een ander speerpunt waar aan gewerkt wordt namelijk het leren lezen. Daarnaast wordt het rekenen als vak toegevoegd. De manier van lesgeven is anders dan in de eerste twee jaren en daarbij valt het leren van nieuwe woorden wat weg.

Goed woordenschatonderwijs is niet alleen maar uitleg geven van woorden, er komt meer bij kijken.

Het onderzoek is uitgevoerd op een van de basisscholen waar ik werk in groep 3.

De opzet van dit onderzoek was gericht op het ontwerpen van woordenschatlessen. Gedurende het onderzoek kwam ik tot een ander inzicht. In mijn conclusie wordt dit nader toegelicht.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk