De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Van tuincentrum naar groeikas

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Van tuincentrum naar groeikas

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De Gemeente Arnhem heeft in samenwerking met de hogescholen Van Hall Larenstein en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen plannen gemaakt voor de herinrichting van het campusgebied in Arnhem, genaamd het Science Park (Gemeente Arnhem, 2015). De Intratuin Arnhem heeft een centrale ligging binnen de campus. Om die reden zou dit gebouw, conform de plannen voor het Science Park, een nieuwe bestemming moeten krijgen. De Intratuin maakt plaats voor de Groeikas: een gebouw waarin ‘start-ups’ zich kunnen vestigen.

De herbestemming van de Intratuin in Arnhem vormt de basis voor dit afstudeeronderzoek. De hoofdvraag naar aanleiding van deze plannen is als volgt geformuleerd: “Op welke wijze kan het gebouw van de Intratuin in Arnhem bijdragen aan de huisvesting van start-ups?”

Maar wat zijn start-ups eigenlijk? En wat maakt een locatie voor deze doelgroep juist wel of niet succesvol? Deze vragen worden in dit hoofdverslag uitgebreid beantwoord. Er is onderzocht wat startups zijn en waar hun behoeftes liggen wat betreft huisvesting en faciliteiten.

Voor start-ups zijn vele definities te vinden. Voor dit onderzoek is de definitie voor start-ups als volgt bepaald: “Een start-up is een bedrijf met vernieuwende ideeën in haar startfase.”

De voornaamste conclusie van het onderzoek naar de behoeften van start-ups is dat ze sterk de behoefte hebben aan flexibiliteit en een zeker mate van creatieve vrijheid, maar wel met een klein prijskaartje. Deze behoefte wordt beantwoord middels het Second Wall concept. Dit is een, tijdens de afstudeerperiode, ontwikkelde methode om een grote binnenruimte te kunnen vullen met losse ‘units’. Deze units kunnen door de gebruikers zelf worden vormgegeven. De gebruikers kunnen zelf keuzes maken voor de grootte van hun unit, de wandafwerking en de gevelopeningen. Daarnaast bestaan er de extra keuzes voor wel of geen dak, geïntegreerd bureau en wandisolatie. Tijdens het maken van deze keuzes, kan de gebruiker zelf direct berekenen wat de financiële consequenties zijn van bepaalde keuzes en ook wat in totaal de kosten zullen zijn.

Het bijzondere en vernieuwende aan Second Wall is dat de houtskeletbouw elementen gemaakt worden van tweedehands materialen. Doordat de elementen geprefabriceerd worden, zijn de units demontabel. Daarnaast zijn de elementen niet te koop, maar te huur. De elementen worden gekocht door de verhuurder en zijn daarmee eigendom van de verhuurder. De elementen worden per maand gehuurd door de gebruiker. Dit maakt het huren van een unit voor startende ondernemers met weinig startkapitaal mogelijk. De gebruiker kan ook naar behoeften de unit uitbreiden, mits de ruimte dit toelaat. De unit kan gemakkelijk uit elkaar gehaald worden en met een aantal extra elementen vergroot worden.

De toepassing van Second Wall in de Groeikas is vervolgens nader onderzocht. Er is gekeken naar de elektravoorzieningen, faciliteiten, brandveiligheid en de financiële haalbaarheid.

De conclusie van dit onderzoek is dat het gebouw van de Intratuin, onder bepaalde voorwaarden, geschikt is voor het huisvesten van start-ups. Het Second Wall concept kan toegepast worden in het gebouw en daarmee wordt het gebouw een aanbod dat aansluit op de vraag van de doelgroep.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
PartnerHogeschool van Arnhem en Nijmegen, HBO Bouwkunde
Datum2016-05-19
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk