De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Alternatieven afbouw

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Alternatieven afbouw

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De probleemstelling voor dit onderzoek is de volgende: door te weinig gespecialiseerde mensen en stijgende loonprijzen voldoet de afbouw niet meer aan de eisen van Trebbe Wonen op het gebied van bouwkosten, bouwtijd (vertraging) en kwaliteit. Er is een grote afhankelijkheid van te weinig gespecialiseerd personeel. Met de huidige, gangbare, afbouwproducten en verwerkingsmethodes is er geen zicht op verandering of verbetering. De doelstelling van dit onderzoek is om alternatieven aan te dragen die passen bij de visie van Trebbe Wonen te weten: weinig afhankelijk zijn van gespecialiseerd personeel op de bouwplaats, een positieve invloed hebben op de bouwtijd, passen binnen de bouwmethodiek, goed aansluiten bij het sociale huursegment en prijstechnisch en technisch interessant zijn (stabiel in prijs).

De volgende hoofdvraag is opgesteld: “Hoe passen nieuwe afbouwmaterialen en methodes in de visie van Trebbe Wonen?” Dit om de doelstelling van het onderzoek te behalen.

Door middel de opdracht voor dit onderzoek en de interviews zijn de belangrijkste kernbegrippen bepaald. Aan de hand van de afhankelijke variabele ‘Weinig afhankelijk van gespecialiseerd personeel op de bouwplaats’ is bepaald welke onderdelen onderzocht worden. Uit het onderzoek blijkt dat dit de binnenwanden, (dek)vloeren en natte ruimtes zijn. De mogelijke producten zijn beoordeeld aan de hand van de GOTIK criteria en door middel van een beoordelingsmatrix (bijlage A). In deze matrix zijn scores gegeven voor elke eis vanuit Trebbe Wonen en haar opdrachtgevers. Hieruit zijn de Faay Kingsize wand, Slimline vloer/Kant en klaar vloer en S-pod prefab natte ruimtes als beste beoordeeld. Deze alternatieven hebben de volgende effecten op het afbouwproces:

Onderdeel Effect Kostprijs Nihil. Bouwtijd Circa 10 productiedagen reductie afbouwtijd. Grip op kostprijs Geen afhankelijkheid specialistische vaklieden, geen prijsstijgingen van zzp’ers. Hierdoor grip op de kostprijs tijdens de uitvoering. Grip op organisatie Minder partijen aan te sturen voor de afbouw, hierdoor grip op de organisatie. Grip op bouwtijd Geen afhankelijkheid specialistische vaklieden, stabiele en betrouwbare planning. Hierdoor grip op de kostprijs tijdens de uitvoering. Grip op informatie Minder partijen aan te sturen voor de afbouw, hierdoor grip op de informatie. Grip op kwaliteit Meer prefabricatie, geen afhankelijkheid van gespecialiseerde vaklieden of zzp’ers. Hierdoor grip op de kwaliteit tijdens de uitvoering.

De alternatieven een positieve invloed op de MJOP/MJOB en de Total Cost of Ownership. Bij onderhoud is er een kortere doorlooptijd en dat betekent minder overlast voor de huurders. Het proces wordt sneller, betrouwbaarder en voorspelbaarder waardoor er ook daar winst in tijd en geld ontstaat. Om te bepalen welke winsten er behaald kunnen worden in het proces, is het noodzaak om de processen van Trebbe Wonen en de partners voor de afbouw te monitoren. Dit kan door middel van de cirkel van Deming (Plan, Do, Check en Act).

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingCiviele Techniek
AfdelingAcademie Built Environment
PartnerTrebbe wonen B.V.
Datum2019-02-26
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk