De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Energiewinning uit de Maas

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Energiewinning uit de Maas

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In de Maas staan zeven stuwen die aan vervanging toe zijn. Omdat dit een grote kostenpost is wordt in een vroeg stadium naar verscheidene mogelijkheden gekeken. Eén van de mogelijkheden is het integreren van een WKC. Dit kan de uitvoeringskosten omlaag halen en maakt het makkelijker alle onderdelen te integreren.

Het uiteindelijke doel is het opstellen van een business case. Hiervoor is een stuwtype gekozen en ontworpen en is een WKC binnen het stuwcomplex verwerkt. Daarna is een kostenplaatje opgesteld om enkele WKC varianten te vergelijken.

Er is begonnen met een vooronderzoek. Bestaande onderzoeken van RWS en de Antea Group zijn doorgenomen en de omgeving van de stuwcomplexen is onderzocht. Vervolgens is een PvE opgesteld. Aan de hand van het PvE is een keuze gemaakt voor soorten turbine en de locatie. Daarna is een stuw ontworpen die geschikt is voor de locatie en een WKC mogelijk maakte. Vervolgens zijn alternatieven voor een WKC ontworpen en is als laatste een kostenberekening opgesteld.

Ten behoeve van bovenstaande onderdelen heeft een iteratief proces plaatsgevonden. Nieuw opgedane kennis, in een volgende stap, is verwerkt in voorgaande onderdelen om de kwaliteit ervan te verbeteren.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingCiviele Techniek
AfdelingAcademie Built Environment
PartnerAntea Group
Datum2015-08-27
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk