De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

’Eenzaam ben je niet alleen'

Een onderzoek naar de vraag: Hoe kunnen de eenzaamheidsgevoelens van de cliënten van SMO Verdihuis verminderd worden?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

’Eenzaam ben je niet alleen'

Een onderzoek naar de vraag: Hoe kunnen de eenzaamheidsgevoelens van de cliënten van SMO Verdihuis verminderd worden?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De aanleiding tot dit onderzoek zijn meerdere signalen van extramurale medewerkers SMO Verdihuis. Zij signaleerden namelijk dat er bij een significant deel van de clientèle van SMO Verdihuis sprake is van ‘eenzaamheidsgevoelens’ die het welzijn van betrokkene(n) schaden. In overleg met de opdrachtgever is het volgende doel geformuleerd: Inzicht krijgen in de eenzaamheidsproblematiek bij cliënten van SMO Verdihuis in Oss om een passende interventie te ontwikkelen voor agogische medewerkers extramuraal die zij kunnen inzetten om eenzaamheidsgevoelens bij cliënten te verminderen.

Vanuit bovenstaande doelstelling is de volgende vraagstelling geformuleerd: Op welke wijze kunnen de agogische medewerkers extramuraal en de organisatie SMO Verdihuis bijdragen aan het verbeteren van de hulpverlening om eenzaamheidsgevoelens van cliënten te verminderen?

Om antwoord te krijgen op de vraagstelling is onder andere gebruik gemaakt van verschillende onderzoekstappen van Migchelbrinck (2010) en van Donk en Lanen (2014).
Daarnaast is een literatuuronderzoek verricht om de gevonden antwoorden theoretisch te kunnen onderbouwen en zo een betrouwbaar product aan te kunnen leveren.
Geconcludeerd kan worden dat verschillende interventies ingezet kunnen worden om eenzaamheidsgevoelens bij cliënten te verminderen Deze zijn:
• Eenzaamheid informatiemap
• Koppeling intranet
• Deskundigheid bevorderende workshop/training
• Erkenning voor problematiek door eenzaamheid door dit als onderwerp terug te laten komen in de maandelijkse vergadering
Uitgebreidere handvatten en kennis worden middels dit onderzoeksverslag ter beschikking gesteld door de projectgroep in de vorm van een beroepsproduct, te gebruiken door medewerkers van SMO Verdihuis om eenzaamheid te herkennen.

Indien uw interesse is gewekt, nodigen wij u uit om dit beroepsproduct door te nemen. Wij hopen hiermee eventuele vragen te beantwoorden.

Soms verdrietig, stil, alleen,
mis ik twee armen om mij heen,
die mij met lichte druk,
sturen richting het geluk.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingMaatschappelijk Werk en Dienstverlening
AfdelingAcademie Mens en Maatschappij
PartnerSMO Verdihuis, locatie Oss en omgeving
Datum2016-12-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk