De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Van eenzaam, naar één zijn

Een onderzoek naar de ervaringen en behoeften van jonge statushouders

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Van eenzaam, naar één zijn

Een onderzoek naar de ervaringen en behoeften van jonge statushouders

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Binnen de gemeente Heumen zijn verschillende signalen van eenzaamheid bij jonge statushouders waargenomen. Deze signalen zijn motivatie geweest voor het onderzoek ‘Van eenzaam, naar één zijn’. De titel van het onderzoek beschrijft naast de uiteindelijke constatering ook het uiteindelijke doel, een gemeenschap waarin statushouders deelnemen en interactie op structurele basis plaatsvindt. Aan de hand van de onderzoeksvraag: “Wat zijn, betreffende eenzaamheid en het aangaan van contact, de ervaringen en de behoeften van jonge statushouders in de leeftijd tot en met 27 jaar?” is de belevingswereld van de jonge statushouders in kaart gebracht.
We hebben dit gedaan door op een participatieve manier onderzoek te doen. Dit heeft betekend dat wij gedurende twee maanden op wekelijkse basis het contact zijn aangegaan om op die manier inzicht te vergaren in de ervaringen en behoeften van deze Syrische en Eritrese statushouders. Dit onderzoeksrapport geeft inzicht in onze werkwijze, ons uitdagende onderzoeksproces en vooral inzicht in de belevingswereld van statushouders uit Malden. Binnen het onderzoek hebben we gebruik gemaakt van de Photovoice methodiek, een methode waarbij aan de hand van foto’s binnen dit onderzoek in gesprek wordt gegaan over eenzaamheid en het aangaan van contact. Met deze methodiek hebben we de taalbarrière weten te verkleinen en de jonge statushouders een stem gegeven.
We hebben geconstateerd dat er een nadrukkelijke behoefte is aan contact met de gemeenschap. Deze behoefte omvat een onderliggende behoefte aan taalbeheersing, kennis van cultuur, mogelijkheid tot werk en vriendschap. Met het in kaart brengen van deze bevindingen en specifieke behoeften hopen wij aan te zetten tot vervolgonderzoek en een praktische uitwerking van onze resultaten.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingPedagogiek
AfdelingAcademie Mens en Maatschappij
PartnerKenniscentrum HAN Sociaal
Datum2017-05-31
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk