De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Factoren die van invloed zijn op de pijnbeleving tijdens beenmergonderzoek

Systematisch literatuuronderzoek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Factoren die van invloed zijn op de pijnbeleving tijdens beenmergonderzoek

Systematisch literatuuronderzoek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond Op de dagbehandeling Hematologie van het Radboudumc is beenmergonderzoek een veelvoorkomende procedure. Ondanks lokale verdoving blijft het voor het merendeel van de patiënten een pijnlijke procedure en resulteert dit in angst en een negatieve ervaring. Verpleegkundigen van de dagbehandeling vragen zich af welke factoren van invloed zijn op de pijnbeleving van patiënten tijdens beenmergonderzoek.
Doel Het doel van dit systematische literatuuronderzoek is het in kaart brengen van verschillende factoren die van invloed zijn op de pijnbeleving tijdens beenmergonderzoek voor de dagbehandeling Hematologie in het Radboudumc. Met behulp van dit onderzoek wilt de dagbehandeling vervolgonderzoek doen om ervoor te zorgen dat patiënten met een hematologische aandoening in de toekomst minder pijn en hierdoor meer comfort ervaren tijdens beenmergonderzoek.
Methode Dit onderzoek betreft een systematisch literatuuronderzoek. In de volgende drie databases is op een systematische wijze gezocht: PubMed, Cochrane Library of Systematic Reviews en Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature. Tevens is er gebruik gemaakt van snowball sampling. De artikelen voldeden aan de volgende criteria: Nederlands of Engels, gepubliceerd vanaf het jaar 2010 en de onderzoekspopulatie betrof mensen en geen dieren. Vervolgens zijn de artikelen geselecteerd op titel en abstract, kwaliteit en inhoud.
Resultaten Er zijn in totaal 20 artikelen geïncludeerd voor dit systematische literatuuronderzoek. In drie geïncludeerde artikelen werden procedure gerelateerde factoren beschreven, in zes geïncludeerde artikelen werden interventies beschreven en in elf geïncludeerde artikelen werden overige factoren beschreven die van invloed zijn op de pijnbeleving van patiënten tijdens beenmergonderzoek.
Conclusie Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de pijnbeleving tijdens beenmergonderzoek. Een van de belangrijkste factoren is de angst voorafgaand aan de procedure. Patiënten die angstig zijn voor de procedure beleven meer pijn tijdens het beenmergonderzoek. Daarnaast spelen andere factoren ook een rol bij de pijnbeleving, echter is er nog meer onderzoek nodig naar deze factoren.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingAcademie Gezondheid en Vitaliteit
Datum2017-01-16
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk