De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoek naar de gevolgen van biobased bouwen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderzoek naar de gevolgen van biobased bouwen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Er wordt in recente jaren steeds meer de aandacht gevestigd op het minder gebruiken van fossiele brandstoffen en andere grondstoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Ook zijn de meeste van deze schadelijk stoffen die gebruikt worden voor schaarste vatbaar, wat grote gevolgen met zich mee kan brengen. Om deze situatie te veranderen zijn er verschillende concepten voorgesteld. Een daarvan is de biobased economie waar biobased bouwen een onderdeel van is. Om biobased bouwen meer bekendheid te geven en biobased ontwikkelingen te stimuleren wordt het Biobased Innovatie Centrum Achterhoek (BIC Achterhoek) te Groenlo gebouwd. Het centrum dient zoveel mogelijk uit biobased materialen te bestaan. Naar aanleiding van deze situatie is daarom de volgende onderzoeksvraag geformuleerd:
Welke gevolgen heeft biobased bouwen voor het Biobased Innovatie Centrum Achterhoek?

Met behulp van de onderstaande deelvragen is de hoofdvraag beantwoord.
. Welke gevolgen heeft biobased bouwen voor de constructie van het BIC Achterhoek?
. Welke gevolgen heeft biobased bouwen voor de omhulling van het BIC Achterhoek?
. Welke gevolgen heeft biobased bouwen voor de installaties van het BIC Achterhoek?

Als eerste zijn de termen ‘biobased’ en ‘traditioneel’ onderzocht en gedefinieerd. De definitie die is aangehouden voor een biobased materiaal is een materiaal dat op oneindige grondstoffen is gebaseerd. Als traditionele materialen zijn de materialen aangehouden die uit eindige bronnen komen en voor schaarste vatbaar zijn, zoals op olie gebaseerde materialen.
Het onderzoek is vervolgens uitgevoerd met behulp van een contextueel model van het BIC Achterhoek. Op het moment is er nog geen ontwerp voor het gebouw beschikbaar. Er is daarom voor gekozen een tijdelijke
placeholder, een model dat de context voor dit onderzoek heeft verschaft, te maken. Omdat het gebouw op een historische plaats zal komen te staan is hiermee rekening mee gehouden met betrekking tot het model.
Uit het onderzoek naar de constructie is gebleken dat door het uitvoeren van de constructie in biobased materialen de milieubelasting omlaag gaat, het gewicht van de constructie omlaag gaat maar de constructie zelf groter gedimensioneerd zou moeten worden.
Uit het onderzoek naar de omhulling is gebleken dat ook hier biobased materialen er voor zorgen dat de
milieubelasting en het gewicht omlaag gaan.
Uit het onderzoek blijkt dat de biobased materialen in de alle gevallen een minder belastende uitwerking hebben wat het milieu betreft dan traditionele materialen. De biobased varianten blijken ook in de meeste gevallen gelijkwaardig of beter te presteren dat de traditionele varianten.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingBouwkunde
AfdelingAcademie Built Environment
PartnerDCK Vastgoed
Datum2016-11-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk