De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een zichtbare keuze : een onderzoek naar een geschikt maaltijdconcept voor het Sint Franciscus Gasthuis dat de huidige ongebruikte retourmaaltijden reduceert.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Een zichtbare keuze : een onderzoek naar een geschikt maaltijdconcept voor het Sint Franciscus Gasthuis dat de huidige ongebruikte retourmaaltijden reduceert.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In opdracht van het Sint Franciscus Gasthuis (SFG) te Rotterdam is er een onderzoek uitgevoerd.
Aanleiding is dat het huidige maaltijdconcept te maken heeft met ongebruikte retourmaaltijden die extra kosten met zich meebrengen. De probleemstelling die bij dit onderzoek hoort luidt als volgt:
'Welk maaltijdconcept leidt voor de afdeling Voeding van het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam, tot een reductie van het aantal ongebruikte retourmaaltijden en daarmee tot een verlaging van de kosten?'
Onderzocht is:
- Welke ontwikkelingen er binnen de zorg zijn en hoe het SFG hierin meegaat; gekeken is naar de demografische, politiek-juridische, sociaal-culturele, technologische en economische ontwikkelen binnen de zorg op het gebied van voeding.
- Hoe de huidige situatie van het voedingsproces van het SFG eruit ziet; onder andere zijn de werkzaamheden van de verschillende afdelingen die betrokken zijn in het voedingsproces van de patiëntmaaltijden beschreven.
- Het aantal, de oorz(a)k(en) en de kosten voor de ongebruikte retourmaaltijden; gemiddeld 7,6% van de ontbijt-, lunch- en avondmaaltijden komt ongebruikt retour terug in de keuken van het SFG.
De grootste oorzaken hiervoor zijn: de patiënt is ontslagen uit het ziekenhuis, de patiënt heeft geen trek en de patiënt moet nuchter zijn. De ongebruikte retourmaaltijden kosten het SFG jaarlijks € 167.000,-.
- Welke maaltijdconcepten gebruikelijk zijn binnen de gezondheidszorg en welk maaltijdconcept het meest geschikt is voor het SFG; de maaltijdconcepten "traditioneel", "broodbuffetwagens", "mealson- wheels" en "sattelietkeuken met restaurant" zijn gebruikelijk binnen de gezondheidszorg. Na vergelijking van de maaltijdconcepten met het maaltijdconcept van het SFG kan geconcludeerd worden dat het maaltijdconcept "meals-on-wheels" het meest geschikt is voor het SFG.
Eindconclusie:
De combinatie van de maaltijdconcepten broodbuffetwagens en meals-on-wheels zijn het meest geschikt voor het SFG. Deze maaltijdconcepten kennen geen ongebruikte retourmaaltijden, maar wel voedselresten. Dit zal een kostenbesparing van € 164.500,- voor het eerste jaar opleveren ten opzichte van het huidige maaltijdconcept van het SFG.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingFM Facility Management
AfdelingAcademie voor Facility Management
PartnerSint Franciscus Gasthuis, Rotterdam
Jaar2006
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk