De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het comfort binnen een energiezuinige woning

een bewonersonderzoek in RijswijkBuiten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het comfort binnen een energiezuinige woning

een bewonersonderzoek in RijswijkBuiten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De gemeente Rijswijk is nieuwsgierig hoe tevreden de bewoners van RijswijkBuiten zijn over het comfort binnen hun energiezuinige woning. De doelstelling van het onderzoek is inzicht krijgen in hoe de bewoners van RijswijkBuiten het comfort binnen hun woning ervaren. M.b.v. dit inzicht kunnen er aanbevelingen worden opgesteld welke gebruikt kunnen worden bij het optimaliseren van de kwaliteit van de nog te bouwen woningen. Ook kunnen deze aanbevelingen bijdragen aan het verhogen van de tevredenheid van de bewoners wat betreft het comfort binnen hun woning. De hoofdvraag van het onderzoek luidt als volgt: hoe tevreden zijn de bewoners van RijswijkBuiten over de verschillende aspecten wat betreft het comfort binnen hun energiezuinige woning? De andere onderzoeksvragen betreffen de volgende onderwerpen: tevredenheid wat betreft comfort in de winter/zomer, de luchtkwaliteit, de regelbaarheid van de temperatuur, het geluid van de warmtepomp, het geluid van de ventilatievoorzieningen en de warmwatervoorziening.

Bij dit onderzoek is er gebruik gemaakt van kwantitatief onderzoek en kwalitatief onderzoek. In eerste instantie zijn 130 woonadressen benaderd om deel te nemen aan een enquête. Deze is door 42 bewoners ingevuld. Daarna heeft er een selectieprocedure plaatsgevonden om tien geschikte bewoners voor de interviews te selecteren. De interviews vertegenwoordigen het kwalitatieve deel van het onderzoek en zorgen voor de validiteit van de resultaten van de enquête.

Over het algemeen zijn de bewoners van RijswijkBuiten tevreden tot erg tevreden over het comfort binnen hun energiezuinige woning. Dit blijkt vooral uit de tevredenheid van de bewoners over het comfort in de winter en de zomer in de woon-, slaap- en badkamer. Tevens zijn de bewoners erg te spreken over de warmwatervoorziening. Ook over de luchtkwaliteit in de woon-, slaap- en badkamer zijn de bewoners tevreden. Wat betreft de regelbaarheid van de temperatuur in de woon- en slaapkamer en het geluid van de warmtepomp in de slaapkamer valt er nog winst te behalen. Qua voorlichting zijn er ook nog verbeteringen mogelijk. Er blijkt geen verband te zijn tussen de algemene tevredenheid van de bewoners wat betreft het comfort binnen hun woning en de bouwfase waarin hun woning gebouwd is.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Climate & Management
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnerMerosch
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk