De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

End-effector voor het automatiseren van zetbewerkingen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

End-effector voor het automatiseren van zetbewerkingen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De metaalbewerkingsindustrie is op zoek naar een automatiseringsoplossing die het mogelijk maakt om op grote schaal en op flexibele wijze zetbewerkingen uit te voeren op klein en middelgroot plaatmateriaal zonder dat daar een zeer grote investering bij komt kijken. Een dergelijke automatiseringsoplossing kan worden verwezenlijkt door middel van een articulated robot in combinatie met een gespecialiseerde end-effector. Verwacht wordt dat er in Nederland tenminste tien bedrijven geïnteresseerd zullen zijn in een dergelijk automatiseringssysteem.
Er is een end-effector ontwikkeld voor dit doeleinde. Het is ontworpen voor de Universal Robot 5 en maakt gebruik van zowel een vacuümgrijper als een mechanische grijper. Er is ook de mogelijkheid om een magneetgrijper toe te passen in plaats van de vacuümgrijper. Een belangrijke eigenschap van de end-effector is dat hij zo ontworpen is dat de mechanische grijper in de gewenste richtingen een mate van speling bevatten. Dit maakt het systeem eenvoudig te programmeren en komt de insteltijd ervan ten goede. Een overzicht van de technische eigenschappen van de ontwikkelde end-effector:
Kosten €900,- Werkstukafmetingen 25-150x60-200x0,5-2,5 [mm]
Afmetingen 210 x 126 x 103 [mm] Werkstukgewicht 3500 [g] max
Gewicht 1400 [g] Seriegrootte 100-5000 stuks
Grijpkracht (wrijving) 80 [N]
Speling 20 [mm] voorwaarts, 15 [mm] zijwaarts
10° vrij rotatiebereik, 30° totaal rotatiebereik

Naast de end-effector is er ook een overpakplatform ontwikkeld. De end-effector, het overpakplatform en de Universal Robot vormen samen het automatiseringssysteem. Het is gelukt om hiermee bij een zetbank eenvoudige werkstukken automatisch te zetten. De betrouwbaarheid en de grenzen aan complexiteit van de bewerkingen zijn nog onbekend.
Verwacht wordt dat het geautomatiseerde systeem ongeveer de helft van de snelheid van een mens haalt. De robot kan echter wel langer en constanter produceren, waardoor een vergelijkbare productiecapaciteit per dag kan worden bereikt. De fysieke werklast van een operator wordt hiermee ook verminderd: De operator de robot eenmalig in te stellen, en een klein deel van de tijd materiaal aan- en af te voeren. In de tussentijd kan de operator zich met andere taken bezig houden.
Een bedrijf geeft zich met dit geautomatiseerde systeem de mogelijkheid om grotere orders aan te kunnen nemen. Het systeem vervangt voor een groot deel de operator van de zetbank. De financiële winst van het systeem wordt vooral uitgedrukt in besparing op kosten van operators. De terugverdientijd van de investeringskosten van een dergelijk systeem is sterk afhankelijk van de gebruiksintensiteit ervan. Wanneer er meer dan 40 uur per week gebruik van wordt een terugverdientijd voor de investeringskosten tussen 4 en 8 jaar verwacht, afhankelijk van de gemiddelde seriegroottes.
Overige apparatuur UR5, overpakplatform, overpakgrijper, automatische zetbank
Investeringskosten €50.000,- (totaal)
Terugverdientijd 4-8 jaar

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Werktuigbouwkunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnersDelft Robotics
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk