De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Testautomatisering mobiele applicaties

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Testautomatisering mobiele applicaties

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De opdracht bestaat uit het ontwikkelen van een platform waarmee de mobiele applicaties, die worden ontwikkeld door IceMobile, automatisch kunnen worden getest aan de hand van een door een tester opgestelde test-flow. In de huidige situatie worden de test-flows nog handmatig uitgevoerd door de testers. Daarnaast moet dit platform in een continuous integration (CI) omgeving geplaatst kunnen worden.Vanwege de beperkte kennis over dit onderwerp bij zowel de afstudeerder als bij de opdrachtgevers is er onderzoek gedaan naar de verschillende oplossingen die mogelijk zijn: alles zelf ontwikkelen, gebruik maken van bestaande frameworks of een combinatie hiervan. Er is gekozen voor een combinatie.
Er is gewerkt met de Agile softwareontwikkelmethode scrum. Er is allereerst een testframework ontwikkelt waarmee de mobiele applicaties automatisch kunnen worden getest. Tijdens deze fase kwam aan het licht dat veel gebruikte frameworks nog erg jong zijn en er daarom nog een aantal vervelende bugs bezitten. Dit zijn problemen waar veel aan is gewerkt in deze fase. Later is er tijdens het project nog een belangrijke switch gemaakt naar een ander framework wat er voor zorgde dat er een aantal dingen intern anders werkten. De input is nog steeds een test en de output is nog steeds een testrapport. Dus wat dat betreft is er niet veel veranderd.

Met een testframework als basis kunnen er testen worden geschreven en kunnen deze worden geautomatiseerd. Echter worden ze nog steeds met de hand gestart. Het testframework is in een CI-omgeving geplaatst. Dat wil zeggen dat nadat een ontwikkelaar zijn werk (code) naar de servers heeft gestuurd het hele project automatisch wordt gecompileerd en getest. Daarna worden de resultaten in een overzicht weergegeven met een screenshot van het moment van falen (áls de test is gefaald) en een knop om het gefaalde scenario eventueel te melden bij de projectmanagers en ontwikkelaars. Op deze manier heeft de tester ten alle tijden de testresultaten bij de hand en kan de tester snel en doelgericht een nieuwe melding van een bug maken.
Er is een testframework opgeleverd die zowel lokaal als in een CI-omgeving kan draaien. Het testframework biedt standaard ondersteuning voor iOS, Android en Firefox OS maar kan in principe met elk testframework worden gecombineerd. Daarnaast is de hele CI-server opgeleverd inclusief handleiding om de server vanaf de grond af aan opnieuw op te bouwen.
De opgeleverde producten zijn op het moment van publiceren in pilotfase bij IceMobile en wordt naar waarschijnlijkheid doorontwikkeld.

Toon meer
Trefwoorden
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingICTM Informatica
AfdelingAcademie voor ICT & Media
PartnersIceMobile
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk