De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Standard Business Reporting en de bankentaxonomie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Standard Business Reporting en de bankentaxonomie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In het kader van de kabinetsdoelstellingen voor lastenverlichting voor ondernemers is het Standard Business Reporting (SBR) programma van start gegaan. Standard Business Reporting is een nieuwe methode waarmee, met behulp van de rapportagetaal XBRL, eenduidig financiële rapportages kunnen worden verstuurd. Ondernemingen hebben te maken met veel verschillende financiële rapportages, zoals jaarrekeningen, belastingaangiftes en kredietrapportages. Deze scriptie richt zich voornamelijk op het laatstgenoemde, kredietrapportages.
Om het versturen van kredietrapportages met SBR mogelijk te maken is de bankentaxonomie ontwikkeld. Banken zijn een belangrijke gebruiker van financiële informatie, met SBR en de bankentaxonomie kunnen ondernemers efficiënter voldoen aan de eisen die banken stellen ten aanzien van de kredietbeoordeling. De banken zijn, door het van kracht zijn van de Basel II richtlijnen, namelijk verplicht een kredietbeoordeling, ofwel creditrating, de doen.
Een taxonomie kan worden gezien als een gegevenswoordenboek, met behulp van een taxonomie kunnen gegevens worden gelezen en verklaard. De gebruikers rapporteren dan conform de taxonomie. De gegevens die gebruikt worden voor de verkorte winstaangifte vennootschapsbelasting, waarmee Berk al goed op weg is, zullen zo goed als voldoende zijn voor het versturen van een kredietrapportage met SBR. Hiernaast bevat de bankentaxonomie nog specifieke bancaire gegevens. Ter bevordering van de bankentaxonomie hebben de drie grootste banken van Nederland de coöperatie 'Financiële Rapportages Coöperatief BA' opgericht, die de bankentaxonomie heeft gedefinieerd en beheert.
De bankentaxonomie neemt veel veranderingen, maar vooral voordelen met zich mee. De cliënten van Berk zullen hiervan op de hoogte moeten worden gebracht. De grootste verandering voor hen is namelijk dat er gebruik gemaakt gaat worden van fiscale grondslagen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de wet samenval, dat het toestaat om alleen een jaarrekening op fiscale grondslagen te maken in plaats van ook nog een vennootschappelijke jaarrekening.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingAFM Bedrijfseconomie
AfdelingAcademie voor Accounting & Financial Management
PartnersBerk N.V., Gouda
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk