De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Herontwerp isolerend dek

Bescherming van een schuur tegen weersinvloeden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Herontwerp isolerend dek

Bescherming van een schuur tegen weersinvloeden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Gakon Horticultural projects is een organisatie die internationaal opereert, en gespecialiseerd is op het gebied van de kassenbouw. Naast tuinbouwkassen kan Gakon ook schuren bouwen, die vaak aansluiten op de kassen zelf. In zo’n schuur worden de gewassen verwerkt en werkt het merendeel van het personeel. Om een aangenaam klimaat binnen de schuur te creëren wordt het glas vervangen door isolerende panelen.
Sinds een aantal jaren ontvangt Gakon klachten van klanten dat er na een harde regenbui lekkage optreedt bij het dek (dak) van de schuur. Ondanks dat Gakon gespecialiseerd is op dit gebied, krijgt de organisatie dit probleem niet goed opgelost.
Gakon heeft dan ook het lekkende isolerende dek als probleem gesteld: als afstudeeropdracht moet een oplossing worden bedacht voor het verhelpen van de lekkage. Hierbij verwacht Gakon (als product) een herontwerp van het isolerende dek als 3Dmodel in Autodesk Inventor. Het doel van de opdracht is om de lekkage van het dek bij de schuur op te lossen. Hiervoor stond de volgende onderzoeksvraag centraal: “Wat kan een definitieve oplossing bieden voor het voorkomen van de lekkages bij het isolerende dek?”
Om de onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden zijn een aantal analyses uitgevoerd. In hoofdstuk 2 is de productanalyse beschreven. Hierbij is geanalyseerd waar de lekkage zich voordeed met als belangrijkste resultaat de conclusie dat de verbindingspunten van het isolerende dek mogelijk de oorzaak zijn van de lekkages.
Het oplossen van de lekkage is volgens de ontwerpmethodiek Van den Kroonenberg onderzocht, waarbij verschillende oplossingen bedacht zijn. Met behulp van de ontwerpmethodiek van Kesselring is een conceptontwerp gekozen. Het definitieve conceptontwerp is het gebruiken van een glasdek (het dak van een kas) en daaraan isolerend vermogen toevoegen.
In hoofdstuk 5 is het glasdek geanalyseerd en onderzocht hoe het isolerend vermogen het best kan worden toegevoegd. Ter afronding van hoofdstuk 5 zijn het 3D-model en de productietekeningen vervaardigd.
Ten slotte wordt in hoofdstuk 6 de onderzoeksvraag beantwoord. Het antwoord op de onderzoeksvraag is in hoofdstuk 4 ontwikkeld en luidt als volgt: De beste oplossing voor het verhelpen van de lekkage bij het isolerende dek is het toepassen van een glasdek waaraan isolerend vermogen wordt toegevoegd.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Werktuigbouwkunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnersGakon Horticultural projects
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk