De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Grondbuisventilatie in kassen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Grondbuisventilatie in kassen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Grondbuisventilatie is een systeem waarbij lucht van boven in de kas door buizen in de grond wordt geblazen. Op deze manier kan de thermische opslagcapaciteit van de bodem worden benut om warmte op te slaan en uit te halen. Zo kan worden bespaard op de energiekosten en kan de kaslucht worden gedroogd.

Door te onderzoeken wat er precies gebeurd in de grondbuis, kunnen de warmtestromen in beeld worden gebracht. In Matlab is een model gemaakt dat alle berekeningen uitvoert en zo de werking van de grondbuis simuleert. Door parameters te veranderen kan het effect hiervan op het systeem worden bestudeerd.

Het blijkt niet uit te maken van wat voor materiaal de buis is gemaakt. De soort grond waar de buis in is gegraven heeft een klein effect. De buislengte en luchtsnelheid hebben daarentegen wel een groot effect. Door een rendement van 80 % te gebruiken kan een relatie worden gelegd tussen de buislengte en luchtsnelheid. Hieruit blijkt dat een luchtsnelheid van zo’n 2 m/s ideaal is bij de huidige buislengte van 30 m.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISD Technische Natuurkunde
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Delft
PartnersDeerns Nederland B.V.
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk