De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Meerwaarde en mogelijkheden bij gynaecologische maligniteiten na interventies

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Meerwaarde en mogelijkheden bij gynaecologische maligniteiten na interventies

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Samenvatting: Uit vooronderzoek is gebleken dat huidtherapeuten niet opgenomen worden in het zorgpad voor gynaecologische maligniteiten. Dit terwijl een huidtherapeut de oncologische patiënt kan ondersteunen met ontstane klachten, vragen, huidaandoeningen en beperkingen ten gevolge van de interventies zoals chirurgie, radiotherapie, combinatietherapie van chirurgie en chemotherapie, combinatietherapie van chirurgie en radiotherapie. De hoofdvraag van het onderzoek luidde als volgt:
“Welke meerwaarde kan een huidtherapeut bieden aan oncologische patiënten in het zorgpad voor gynaecologische maligniteiten als er gekeken wordt naar de klachten, vragen, aandoeningen en beperkingen van de onderste extremiteiten ten gevolge van de interventies die de oncologische patiënt ondergaan heeft?”
Tijdens het onderzoek is er gebruik gemaakt van literatuuronderzoek, surveyonderzoek en interviews met twee huidtherapeuten. Het surveyonderzoek is gepubliceerd aan 717 oncologische patiënten van Stichting Olijf. De huidtherapeuten zijn geïnterviewd om de diverse behandelmogelijkheden te achterhalen voor de behandeling van klachten, vragen, huidaandoeningen en beperkingen.
Aan het surveyonderzoek deden 50 respondenten mee. Bij deze respondenten zijn klachten als pijn, jeuk, haaruitval, misselijkheid, vermoeidheid, oedeem en littekenproblematiek ontstaan. Verder kunnen er vragen ontstaan die in de volgende topics verdeeld kan worden, namelijk: behandelproces, nazorgtraject, klachten, huidaandoeningen en beperkingen, arbeidsreïntegratie en kinderwens. Ook kunnen er huidaandoeningen als lymfoedeem, fibrose, littekenvorming, verbranding van de huid en verstoorde wondgenezing ontstaan. Als laatste kunnen er beperkingen ontstaan door littekens, pijn, fibrose en lymfoedeem. Uit het literatuuronderzoek blijkt dat de huidtherapeut diverse behandelingen kan uitvoeren ter behandeling van de klachten, huidaandoeningen en beperkingen die kunnen ontstaan ten gevolge van de interventies. Een huidtherapeut kan klachten zoals pijn, oedeem en littekenproblematiek behandelen. Daarnaast kan een huidtherapeut huidaandoeningen zoals lymfoedeem, fibrose, littekentherapie, verbranding van de huid en een gestoorde wondgenezing behandelen en een huidtherapeut kan beperkingen door littekens, pijn, fibrose en lymfoedeem behandelen. Ditzelfde blijkt uit de afgenomen interviews met twee huidtherapeuten. Ook blijkt uit het interview dat huidtherapeuten vragen kunnen beantwoorden die zijn ontstaan na het doorlopen van het gehele behandelproces.
Er kan geconcludeerd worden dat een huidtherapeut veel kan betekenen in het zorgpad van gynaecologische maligniteiten. Door de diversiteit van een huidtherapeut hoeft de oncologische patiënt niet continue naar andere zorgverleners aangezien de huidtherapeut verschillende klachten, vragen, huidaandoeningen en beperkingen kan behandelen.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Huidtherapie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk