De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Fotovoedingsdagboek: zin of onzin?

onderzoek naar de inzetbaarheid van fotovoedingsdagboeken bij diëtisten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Fotovoedingsdagboek: zin of onzin?

onderzoek naar de inzetbaarheid van fotovoedingsdagboeken bij diëtisten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: Bonstato is een sociale onderneming die zich richt op E-health. De webapplicatie Sterkmetvoeding ondersteunt mensen die op hun gezondheid willen letten. In de applicatie is het mogelijk om door middel van foto’s de voeding bij te houden. Sterkmetvoeding biedt de mogelijkheid voor diëtisten om foto’s van cliënten in te zien. Het bijhouden van de voeding door middel van foto’s zorgt voor een hogere stimulatie om eetgewoonten te veranderen. Sterkmetvoeding kan op deze manier de perfecte schakel zijn tussen diëtist en cliënt. Om te onderzoeken of een fotovoedingsdagboek een te gebruiken hulpmiddel is binnen de werkwijze van de diëtist, is onderzocht in hoeverre diëtisten een fotovoedingsdagboek kunnen beoordelen en hoe Sterkmetvoeding in te zetten is in de praktijk. Methode – Voor dit onderzoek is er literatuur- en praktijkonderzoek uitgevoerd. Literatuur is gezocht via de databanken van De Haagse Hogeschool. Om tot de juiste literatuur te komen, is de sneeuwbalmethode toegepast. Voor het praktijkonderzoek zijn 28 diëtisten geïnterviewd. De diëtisten zijn werkzaam als eerstelijnsdiëtist, sportdiëtist of ziekenhuisdiëtist. Tijdens de interviews hebben de diëtisten fotovoedingsdagboeken beoordeeld, is er gesproken over de werkwijze en is hen naar de mening over de fotovoedingsdagboeken gevraagd. De interviews zijn geanalyseerd met behulp van het analyseprogramma MAXQDA.
Resultaten: Uit het literatuuronderzoek is gebleken dat M-health op het gebied van gewichtsverlies en gezonde voeding populair is. Opvallend is dat deze M-health apps geen gedragsstrategieën bevatten. Bestaande fotovoedings-apps richten zich op sociale controle via social media, waarbij gebruikers van social media de foto’s kunnen beoordelen. Het gebruik van foto’s binnen de diëtistische behandeling heeft voor de cliënt en diëtist een toegevoegde waarde, maar is niet voor iedere doelgroep geschikt. Uit het praktijkonderzoek is gebleken dat diëtisten zowel van een eetdagboek als voedingsanamnese gebruik maken. De fotovoedingsdagboeken zijn door de diëtisten goed te beoordelen op het gebied van de dagverdeling en de productgroepen. Voedingscomponenten zijn minder goed te beoordelen. Een veel voorkomende uitspraak is dat de foto’s onduidelijk zijn en dat hierdoor hoeveelheden onduidelijk zijn.
Conclusie: Sterkmetvoeding kan in de praktijk worden ingezet in de behandeling. Hoewel Sterkmetvoeding geen gedragsstrategieën bevat, zijn hier wel mogelijkheden voor. Een koppeling aan social media kan ervoor zorgen dat Sterkmetvoeding kan concurreren met andere fotovoedingsapps. Hoewel de foto’s soms onduidelijk waren, is vaak aangegeven dat de foto’s een toegevoegde waarde hebben. Bijna alle diëtisten hebben positief geantwoord wanneer naar de mening is gevraagd. De meerderheid van de diëtisten ziet de mogelijkheid om fotovoedingsdagboeken in de praktijk te gebruiken. De dagboeken bieden de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan met de cliënt. Fotovoedingsdagboeken passen goed binnen de huidige werkwijze. Diëtisten staan open voor deze vernieuwing.
Discussie: De kwaliteit van de foto’s kunnen de resultaten van het onderzoek hebben beïnvloed. Daarnaast waren de deelnemende diëtisten waarschijnlijk al geïnteresseerd in het gebruik van beeldmateriaal. Dit kan de resultaten ook hebben beïnvloed. De resultaten zijn niet representatief voor alle diëtisten in Nederland, omdat de interviews niet door heel Nederland zijn afgenomen. Voor de inzetbaarheid van Sterkmetvoeding moet meer onderzoek worden gedaan.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Voeding en Diëtetiek
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
PartnerBonstato, Leiden
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk