De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Project 2SUR5, een aanval tegen schooluitval

Exploratief onderzoek op het HMC te Rotterdam

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Project 2SUR5, een aanval tegen schooluitval

Exploratief onderzoek op het HMC te Rotterdam

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond
Voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) komen ieder schooljaar voor. De overheid en de scholen proberen doormiddel van de verschillende projecten het percentage vsv’ers zo laag mogelijk te krijgen.
Doel
Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen of het project wat uitgevoerd wordt, door het bedrijf 2SUR5, invloed heeft op het aantal voortijdig schoolverlaters op het Hout en Meubileringcollege (HMC) in Rotterdam. Hiernaast wordt er gekeken of de mate van zelfverzekerdheid van de leerlingen een verband heeft met het aantal voortijdig schoolverlaters.
Deelnemers en procedure
De doelgroep bestaat uit 9 klassen met in totaal 132 eerstejaars MBO HMC Rotterdam studenten waarvan 66 studenten(niveau 2), 66 studenten (niveau 3/4). De leeftijd van deze leerlingen ligt tussen de 15-22 jaar.
Resultaten Het resultaat van het onderzoek naar het aantal vsv’ers bij niveau 2/3 dan is te zien, dat bij de controle groep er 7.25% is afgevallen. Bij de project groep is er 13% afgevallen.
Bij de GSE waarden, wat betreft het zelfvertrouwen van de student is er geen significant verschil tussen controle en project groep. Uit de kwalitatieve data blijkt dat studenten en docenten onderling meer hechting ervaren.
Conclusie
Het traject waarin de Project Adventure-methode is gebruikt, heeft geen directe invloed gehad op het reduceren van het aantal vsv’ers bij niveau 2/3 op het HMC in Rotterdam. Het project zal moeten worden aangepast om meer invloed te kunnen uitvoeren op het schooluitval. Er zijn geen significante verschillen aangetoond in het toenemen van het zelfvertrouwen bij de studenten op het HMC in Rotterdam. Een langer traject zou hier eventueel meer effect op kunnen hebben. De studenten en docenten vinden dat het project voor meer hechting heeft gezorgd tussen hen onderling.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingSport Opleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding
AfdelingAcademie voor Gezondheid
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk