De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Toepassing voorlichting lymfoedeem

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Toepassing voorlichting lymfoedeem

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Tijdens de stageperiode in het Lange Land Ziekenhuis en het Franciscus Ziekenhuis kwam bij beide ziekenhuizen de vraag naar voren of er effectief voorlichting wordt gegeven volgens de huidige toegepaste richtlijnen. Deze voorlichting geschiedt in het nazorgtraject na mamacarcinoom. Bij beide ziekenhuizen werd met oprechte interesse de volgende vraag gesteld: Wordt er effectief voorlichting gegeven volgens de huidige toegepaste richtlijnen?
De hoofdvraag van dit onderzoek was: in hoeverre wordt de voorlichting toegepast door de patiënten om het risico op lymfoedeem te verminderen onder patiënten na mammacarcinoom met okselklierdissectie, die zich in de eerste 2,5 jaar van het nazorgtraject bevinden?
Het doel van dit onderzoek is na te gaan of het beroep huidtherapeute bekend is en van betekenis kan zijn voor de patiëntengroep in het nazorgtraject die (nog) geen lymfoedeem hebben maar wel een verhoogde kans erop. Door middel van literatuuronderzoek zal in kaart worden gebracht hoe de patiënten hun risico op het ontstaan van lymfoedeem kunnen verminderen. Aan de hand hiervan zal het onderzoek worden opgesteld waarbij nader zal worden ingegaan in hoeverre de voorlichting wordt toegepast, alsmede wat de uitkomsten van dit onderzoek kunnen betekenen voor het beroep huidtherapeute.
Methode: De gegevens zijn verzameld door middel van een kwalitatief onderzoek. De vragenlijst bevatte vragen met betrekking tot risicofactoren die een rol spelen bij lymfoedeem. De vragenlijst is terug te vinden in de bijlage. Aan het onderzoek hebben in totaal 34 respondenten deelgenomen. De resultaten zijn door middel van het programma SPSS met elkaar in verband gebracht en vervolgens door de onderzoeker geanalyseerd.
Resultaten: Niet alle voorlichtingstips worden door de respondenten toegepast met betrekking tot voorkomen van infectie en ontstaan of verergering van vocht in de arm. De respondenten passen gemiddeld de helft van de voorlichtingstips toe. De respondenten die het meeste risico lopen op het ontstaan van lymfoedeem passen zelfs minder dan het gemiddelde aantal voorlichtingstips toe. De respondenten die de voorlichtingstips toepassen door regelmatig te bewegen in de vorm van sport en werk hebben minder klachten. Zij kunnen de grenzen van het gebruik van hun arm beter aanvoelen. Uit de resultaten blijkt dat bijna alle respondenten klachten ervaren van de borstkankerbehandeling.
Conclusie en aanbevelingen: De toepassing door de patiënten van de voorlichting ter voorkoming van lymfoedeem dient te worden vergroot. Verder onderzoek is gewenst naar de manier waarop de toepassing van de huidige voorlichting kan worden vergroot. Het beroep huidtherapeut heeft weinig bekendheid onder de respondenten. Verder onderzoek wordt aanbevolen in hoeverre de huidtherapeut van betekenis kan zijn voor (nog) lymfoedeem vrije borstkankerpatiënten die in het nazorgtraject zitten.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGZH Huidtherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheid
PartnersLange Land Ziekenhuis Zoetermeer; Franciscus Ziekenhuis Roosendaal
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk