De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Dokter, ik ben er klaar voor! : pedagogisch voorlichten, voorbereiden en begeleiden van kinderen tot en met 16 jaar

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Dokter, ik ben er klaar voor! : pedagogisch voorlichten, voorbereiden en begeleiden van kinderen tot en met 16 jaar

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het voorlichten, voorbereiden en begeleiden van kinderen is niet de enige taak van een pedagogisch medewerker, maar, naar onze mening, wel één van de belangrijkste.
De Pedagogische zorg heeft de werkwijze hiervan echter nog niet beschreven. Daarom hebben wij ervoor gekozen ons afstudeerproject te richten op deze taak.
Het ontbreken van een duidelijk beschreven werkwijze met betrekking tot het voorlichten, voorbereiden en begeleiden voorafgaande aan en tijdens onderzoeken en ingrepen, heeft volgens het team van pedagogisch medewerkers in de Reinier de Graaf Groep tot gevolg dat voor andere disciplines niet precies duidelijk is wat de taak en rol van de pedagogisch medewerker tijdens deze processen is. Dit omschrijft volgens ons duidelijk het probleem dat door de Pedagogische zorg ervaren wordt.
Om de kwaliteit van het methodisch werken van een pedagogisch medewerker te waarborgen, is het belangrijk deze methoden te beschrijven. Op die manier kan er éénduidig gewerkt worden en raakt opgedane kennis niet verloren.
Eén van de kernactiviteiten van de Pedagogische zorg, genoemd in de functieomschrijving1 van een pedagogisch medewerker van de Reinier de Graaf Groep, is 'het ontwikkelen van protocollen met betrekking tot de begeleiding van het kind'.
Tijdens ons onderzoek hebben wij ons met deze kernactiviteit bezig gehouden. Wij zijn in eerste instantie echter niet uitgegaan van een protocol, maar wilden eerst onderzoeken welke vorm het meest gewenst en handzaam is.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingSP Sociaal Pedagogische Hulpverlening
AfdelingAcademie voor Sociale Professies
PartnersKinderafdeling 'De Pleisterplaats', Reinier de Graaf Groep, Delft
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk