De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Therapietrouw onder lymfoedeempatiënten

hoe therapietrouw volgens lymfoedeempatiënten kan worden bevorderd door de huidtherapeut

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Therapietrouw onder lymfoedeempatiënten

hoe therapietrouw volgens lymfoedeempatiënten kan worden bevorderd door de huidtherapeut

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Therapietrouw is de belangrijkste factor in de behandeling van lymfoedeem. In dit onderzoek is onderzocht hoe trouw de lymfoedeempatiënten uit de praktijk Total Skin Care MediSkin in Leiden zijn. Tevens is onderzocht welke redenen deze patiënten geven om therapieontrouw te zijn, welke factoren therapietrouw beïnvloeden en hoe deze patiënten denken dat een huidtherapeut de therapietrouw onder lymfoedeempatiënten kan bevorderen.
Om de hoofdvraag ''Hoe kan therapietrouw volgens de lymfoedeempatiënten uit de praktijk Total Skin Care MediSkin in Leiden worden bevorderd door de huidtherapeut?'' te beantwoorden zijn een literatuuronderzoek en een praktijkonderzoek uitgevoerd. Tijdens het praktijkonderzoek is gebruikgemaakt van de triangulatiemethode. In dit kader zijn zes interviews afgenomen met lymfoedeempatiënten en één interview met de huidtherapeut. De surveyvragen zijn voortgekomen uit de interviews. In totaal hebben 30 lymfoedeempatiënten deelgenomen aan het surveyonderzoek.
Uit het praktijkonderzoek is gebleken dat de lymfoedeempatiënten uit de praktijk Total Skin Care MediSkin in Leiden in het algemeen therapietrouw zijn ten aanzien van de specifieke leefregels en adviezen over de MLD-behandeling, de therapeutische elastische kous, de ambulante compressietherapie en de lymfetape. 18 respondenten slaan zelden een MLD-behandeling over, 11 respondenten dragen de therapeutische elastische kous zeven of zes volledige dagen in de week, 1 respondent haalt zelden een zwachtel eerder eraf dan geadviseerd werd door de huidtherapeut en 3 respondenten halen zelden een lymfetape eerder eraf dan geadviseerd werd door de huidtherapeut. Uit het surveyonderzoek is echter gebleken dat 12 van de 30 respondenten moeite hadden met het opvolgen van het algemene advies of de algemene adviezen die werden gegeven door de huidtherapeut. In totaal gaven 20 respondenten in het praktijkonderzoek aan dat de huidtherapeut therapietrouw onder lymfoedeempatiënten kan bevorderen door de consequenties van therapieontrouw te bespreken. De opties om therapietrouw te bevorderen door de huidtherapeut waar veel voor was gekozen (14 respondenten) waren: meer uitleg geven, grenzen stellen, patiënten motiveren en meer erkenning voor het beroep Huidtherapie door artsen en/of specialisten. 6 respondenten waren van mening dat therapietrouw niet door de huidtherapeut kan worden bevorderd.
Uit het literatuuronderzoek is gebleken dat therapietrouw kan worden beïnvloed en verklaard aan de hand van sociaaleconomische factoren, professionele factoren, ziektegerelateerde factoren, therapiegerelateerde factoren en patiëntgerelateerde factoren.
In dit onderzoek wordt geconcludeerd dat therapietrouw volgens de meeste lymfoedeempatiënten uit de praktijk Total Skin Care MediSkin door de huidtherapeut kan worden bevorderd door de consequenties van therapieontrouw te bespreken. Het Information-Motivation-Strategy model blijkt een effectief model te zijn om therapietrouw in de praktijk te bevorderen. In vervolgonderzoek zou onderzocht kunnen worden of dit model bijdraagt aan het bevorderen van therapietrouw onder lymfoedeempatiënten door de huidtherapeut.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Huidtherapie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2018
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk