De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Trostomaten Verpakking

Samenvatting

Duijvestijn, een gepassioneerde teler van kwalitatief hoogwaardige en smaakvolle tomaten is op zoek naar een nieuwe verpakking voor haar trostomaten. Steeds meer bedrijven ontfermen zich over het overmatige gebruik van plastic in verpakkingen. Op het moment is Duijvestijn veel bezig met duurzaamheid en innovatie. Naast dat ze op verschillende gebieden binnen het bedrijf dit probleem al te hebben aangepakt, zijn ze nu op zoek naar een duurzamere oplossing voor haar trostomatenverpakking. Het is hierbij belangrijk dat de verpakking goed aanslaat bij de consument. Duijvestijn levert aan veel verschillende partijen. Het doel is om in de toekomst aan deze partijen ook duurzamere verpakkingen te kunnen aanbieden. Duijvestijn heeft gevraagd om een verpakking te ontwerpen waarbij duurzaamheid en kostenefficiëntie centraal staan. Het doel is om een produceerbare verpakking te leveren. Dit zal gedaan worden met behulp van het integrale ontwerpproces. Tijdens dit proces wordt de opdracht in alle fasen voldoende gedivergeerd.

Het ontwerpproces voor het ontwikkelen van een verpakking betreft vier fases. Namelijk het analyseren van de problemen, het genereren van ideeën, het neerzetten van concepten en het uitwerken van het productvoorstel.

Om de problematiek van de ontwerpopdracht in kaart te brengen is er een uitgebreide probleemstelling gedefinieerd. Hiermee zijn er onderzoeken gedaan naar de huidige markt, de mens, het milieu en de techniek rondom tomatenverpakkingen. Met deze onderzoeken is er een antwoord gezocht op de vooraf gestelde hoofd- en deelvragen. Verschillende literatuur-, bron-, en veldonderzoeken zijn uitgevoerd om deze onderzoeken te ondersteunen. Hierbij is er ook gebruik gemaakt van interne specialisten.

Na het uitvoeren van de verschillende onderzoeken is er kritisch gekeken welke onderzoeksvragen opgelost waren en naar welke vragen nog aandacht uit moest gaan. Er zijn verschillende schetsonderzoeken uitgevoerd om antwoorden te vinden op de laatste problemen. Met antwoorden op alle gedefinieerde problemen zijn er vele schetsen neergezet. Uit deze schetsen zijn zestien richtingen uitgekozen die verder zijn uitgewerkt en zijn voorgelegd aan Duijvestijn. In overleg met Duijvestijn zijn van deze zestien richtingen vier richtingen uitgekozen om verder mee te gaan met het project.

Voor de trostomatenverpakking zijn vier concepten ontwikkeld die verschillen in functionaliteit, uitstraling en afmetingen. Alle concepten zijn uitgewerkt tot integrale concepten die bijna produceerbaar zijn. In overleg met Duijvestijn is er uiteindelijk gekozen om verder te gaan met concept vier. Concept vier geeft de meeste stabiliteit en geeft veel mogelijkheden tot communicatie naar de consument. Daarnaast is de basis van concept vier ook in te zetten voor andere verpakkingen van Duijvestijn.


Concept vier is uiteindelijk doorontwikkeld tot een volwaardig en produceerbaar eindproduct. Het eindproduct is een functionele verpakking met een duurzame uitstraling. De verpakking heeft veel zicht op de tomaten, is gemakkelijk op te pakken en kan daarnaast ook gemakkelijk geopend worden door de consument. Het eindproduct kan ingezet worden voor meerdere verpakkingen en kan worden afgevuld op de lijnen van Duijvestijn wat deze kosten efficiënt maakt.

LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/lisa-van-staalduinen-759755201


Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Industrieel Product Ontwerpen
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnerDuijvestijn Tomaten
Datum2021-12-15
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk