De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het effect van werkdruk op oordeels- en besluitvorming van jonge professionals

2e Prijs voor de Haagse Hogeschool Afstudeerprijs 2019

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het effect van werkdruk op oordeels- en besluitvorming van jonge professionals

2e Prijs voor de Haagse Hogeschool Afstudeerprijs 2019

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Er is kritiek vanuit de Autoriteit Financiële Markten en het maatschappelijk verkeer op het accountantsberoep. Tegelijkertijd klagen jonge professionals over de hoge werkdruk. Werkdruk wordt de laatste jaren pas onderkend als een probleem voor het accountantsberoep.

Het doel van dit onderzoek is om een beter begrip te krijgen van de invloed en gevolgen van werkdruk op de oordeels- en besluitvorming van jonge professionals binnen Accountantsorganisatie. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: “Welk effect heeft werkdruk binnen het accountantsberoep op de oordeels- en besluitvorming van jonge professionals bij Accountantsorganisatie?”. Er is naast literatuuronderzoek een enquête gehouden over de ervaring van werkdruk en een experiment uitgevoerd waarvoor eveneens enquêtes onder jonge professionals zijn verspreid. Jonge professionals zijn aselect uitgenodigd voor deze enquête, waarbij zij een casus voorgelegd hebben gekregen met één van de twee condities, namelijk een casus met een hoge of een matige werkdruk.

In dit onderzoek geven jonge professionals binnen Accountantsorganisatie aan dat zij regelmatig tot altijd een hoge werkdruk ervaren. Verder is er ondersteuning gevonden voor de veronderstelling dat werkdruk tot een significant hogere kans op het vertonen van disfunctionele gedragingen bij jonge professionals leidt. Disfunctionele gedragingen tasten de kwaliteit van oordeels- en besluitvorming aan. Als laatste is er ondersteuning gevonden voor de veronderstelling dat werkdruk leidt tot een hogere besteding van de beschikbare uren van jonge professionals aan de jaarrekeningcontrole in plaats van beschikbare uren voor tentamenvoorbereiding. Het is aannemelijk dat werkdruk een negatief effect heeft op de oordeels- en besluitvorming van jonge professionals bij Accountantsorganisatie en de schoolprestaties.

De werkdruk ontstaat door de capaciteitsproblematiek. Accountantsorganisatie wordt aanbevolen om de genomen werkdruk ontlastende maatregelen aan te scherpen en aanvullende maatregelen te nemen om de werkdruk onder jonge professionals verder te laten afnemen. Accountantsorganisatie zal gerichtere keuzes moeten maken in de cliëntenportefeuille. Daarnaast zal Accountantsorganisatie maatregelen moeten nemen omtrent het behoud van personeel en het aantrekken van nieuw personeel.

LinkedIn-link: https://www.linkedin.com/in/jesse-groenewegen/

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingBFM Accountancy
AfdelingFaculteit Business, Finance & Marketing
PartnerAccountantsorganisatie
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk