De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Deel deze publicatie

De Resistance to Meat Reduction Scale: inzicht in weerstand tegen minder vlees bij mbo-studenten

Open access

Rechten:

De Resistance to Meat Reduction Scale: inzicht in weerstand tegen minder vlees bij mbo-studenten

Open access

Rechten:

Samenvatting

De Resistance to Meat Reduction Scale (RMRS) is een vragenlijst die ontwikkeld is om verschillende vormen van psychologische weerstand tegen vleesvermindering te meten. Kennis over deze weerstand biedt aanknopingspunten voor effectieve interventies om vleesreductie te stimuleren. De RMRS onderscheidt vijf typen subschalen die elk een bepaald type weerstand meet: Reactance, Skepticism, Inertia, Social Validation en Psychological Distance. Binnen het MAP-project is de RMRS toegepast onder 124 mbo-studenten om hun gevoelens van weerstand ten opzichte van minder vlees eten te onderzoeken. Juist mbo-studenten vormen een relevante doelgroep voor toekomstig duurzaam eetgedrag. De resultaten laten zien dat mbo-studenten vooral hoge scores vertonen op Inertia, een passieve vorm van weerstand die samenhangt met gewoontegedrag en lage motivatie om te veranderen. Ook Psychological Distance scoorde hoog, wat betekent dat veel studenten klimaatproblematiek als abstract en niet-urgent ervaren. Mannen bleken significant meer weerstand te tonen dan vrouwen op bijna alle sub-schalen, behalve op de sub-schaal Social Validation. Er werden geen verschillen gevonden tussen studenten uit dorp, stad of middelgrote gemeenten. Deze studie laat zien dat gedragsverandering bij mbo-studenten op het gebied van vleesconsumptie vooral wordt belemmerd door gewoonte en een lage urgentiebeleving. Op basis van deze resultaten wordt aanbevolen om kleine, haalbare stappen te stimuleren, de psychologische afstand te verkleinen met persoonlijke verhalen, positieve mannelijke rolmodellen te benutten en groepsgerichte interventies op scholen te ontwikkelen die keuzevrijheid benadrukken. Dr. Patricia Bulsing is senior onderzoeker bij het Lectoraat Data-driven Marketing bij De Haagse Hogeschool in Den Haag. Dr. Esther Veen is lector Stedelijke Voedselvraagstukken bij Aeres Hogeschool in Almere. Dr.ir. Antien Zuidberg is lector Design Methoden in Food bij HAS green academy in ‘s-Hertogenbosch. Dit rapport is een onderdeel van het subsidieproject Mbo-student in Actie voor Plantaardige voeding (MAP), SIA dossiernummer PVG.DZ23.07.002.

Toon meer
Organisatie
Afdeling
Lectoraat
PartnersAeres Hogeschool, Almere. HAS green academy, Den Bosch.
Jaar2025
Type
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk