De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Reumatoïde artritis en visolie : wat is de rol van meervoudig onverzadigde vetzuren - hoofdzakelijk visolie - bij het verloop van reumatoïde artritis? : een inventariserend literatuuronderzoek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Reumatoïde artritis en visolie : wat is de rol van meervoudig onverzadigde vetzuren - hoofdzakelijk visolie - bij het verloop van reumatoïde artritis? : een inventariserend literatuuronderzoek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Al eeuwen lang is bekend dat voeding een rol speelt bij ziekten. Sinds 1950 richt de voedingswetenschap zich met name op de invloed van bepaalde nutriënten op ziekten en aandoeningen. Voeding blijkt op veel lichaamsaspecten van invloed te zijn, zo ook op reumatoïde artritis (RA). Dit inventariserend literatuuronderzoek beschrijft de rol die meervoudig onverzadigde vetzuren spelen bij het verloop van RA. De conclusie die uit dit onderzoek naar voren komt, is dat visolie potentie heeft als therapeutisch middel bij RA. Desondanks is interventie met visolie binnen de reumatologie (nog) geen gebruikelijk onderdeel van de behandeling.
Aanbevolen wordt onderzoek te doen naar de kosten van het gebruik van visolie versus NSAID's (Non-steroid anti-inflammatory drugs) door mensen met RA. Daarnaast lijkt het interessant onderzoek te doen naar de invloed van visolie op de behoefte aan TNF-a blokkers (andere medicijnen ter behandeling van RA). Wegens de onduidelijkheid over (de rol van) de LA (linolzuur) / ALA (alfa-linoleenzuur) ratio wordt ook aanbevolen onderzoek te doen naar de mogelijke invloed van de LA/ALA ratio op de gezondheid en op de beschikbaarheid van beide vetzuren en hun derivaten in het lichaam. Tot slot is het ten zeerste aan te bevelen dat de suppletie van visolie binnen de reumatologie een gebruikelijk onderdeel van de behandeling van RA wordt. In het kader hiervan is de ontwikkeling van een behandelprotocol, waarin arts en diëtist een rol hebben, raadzaam.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGZH Voeding en Diëtetiek
AfdelingAcademie voor Gezondheid
PartnersHagaZiekenhuis Den Haag
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk