De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

KIKX - Kinematische Interactie tussen Knie en eXoskelet

Rechten: Alle rechten voorbehouden

KIKX - Kinematische Interactie tussen Knie en eXoskelet

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Door een beschadiging in het centrale zenuwstelsel is het voor personen met een dwarslaesie niet mogelijk om te lopen. Een exoskelet, dat aangestuurd wordt door motoren, kan hiervoor de oplossing bieden. Om het exoskelet bewegingen op het lichaam over te laten brengen, zijn krachten op het bovenbeen en onderbeen nodig. Tijdens een flexie-/extensiebeweging van de knie ontstaat, doordat de rotatieas van de motor en de gewrichtsas van de knie niet overeenkomen, verschuiving tussen het exoskelet en het bovenbeen en onderbeen. De huid van een persoon met een dwarslaesie is kwetsbaar. Hierdoor is het van belang om de krachten zo veel mogelijk te verminderen en verschuiving tegen te gaan.
Het doel van dit afstudeerproject is om een proof of concept van het exoskelet rondom de knie te ontwerpen en vervaardigen, waarmee verschuiving tussen het exoskelet en het bovenbeen en onderbeen voorkomen wordt. Hierbij wordt contact met laag-belastbare plaatsen zo veel mogelijk vermeden en worden krachten over een groot oppervlak verdeeld.
Er is een proof of concept ontworpen waarbij krachten op laag-belastbare plaatsen zo veel mogelijk vermeden zijn. Daarnaast is er een translatiemechanisme in het exoskelet toegevoegd, waardoor de verschuiving (translatie) ín het exoskelet plaatsvindt en niet meer tussen het exoskelet en het lichaam. Dit is gedaan door twee translaties, één op het bovenbeen en één op het onderbeen, richting de rotatie-as van de motor toe te voegen.
Het proof of concept kan een flexie-/extensiebeweging van 0 tot 120 graden flexie maken. Door het toevoegen van een translatiemechanisme is er geen verschuiving meer tussen het exoskelet en het lichaam. De verschuiving treedt op in het translatiemechanisme van het exoskelet. De hoeveelheid translatie die optreedt is afhankelijk van de positie van de rotatie-as van de motor ten opzichte van de gewrichtsas van de knie.
Krachten op laag-belastbare plaatsen zijn zo veel mogelijk vermeden. Echter was het noodzakelijk om op de Tuberositas Tibiae, het Fibulakopje en in de lies contact te maken. De krachten die op het lichaam aangrijpen, zijn over een zo groot mogelijk oppervlak verdeeld.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
AfdelingGVS Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk