De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

'Dit is écht de laatste waarschuwing!'

Ordeproblematiek bij beginnende vakleerkrachten bewegingsonderwijs

Rechten: Alle rechten voorbehouden

'Dit is écht de laatste waarschuwing!'

Ordeproblematiek bij beginnende vakleerkrachten bewegingsonderwijs

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De laatste tijd is orde en ordeproblematiek een veel besproken onderwerp op onderwijsopleidingen. Orde creëren en behouden is een voorwaarde om les te kunnen geven. Het blijkt dat een relatief groot aantal vakleerkrachten bewegingsonderwijs nog veel problemen ervaart op het gebied van orde. Daarnaast vinden zij het moeilijk om op te treden tegen ordeproblematiek. Onderzocht is hoe beginnende vakleerkrachten bewegingsonderwijs op het Primair Onderwijs omgaan met ordeproblematiek binnen de lessen. Ook is er onderzocht hoe er voor gezorgd kan worden dat toekomstig startende vakleerkrachten minder ordeproblemen ervaren. Er zijn dertien pas afgestudeerde vakleerkrachten bewegingsonderwijs geïnterviewd. De interviews zijn geanalyseerd aan de hand van elf verschillende deelgebieden, waarin er acht specifiek invloed hebben op het voorkomen of oplossen van ordeproblematiek. De overige drie deelgebieden zijn discussiepunten en manieren om de stap naar het werkveld te verkleinen.

De onderzoeksvraag was: 'Hoe gaan beginnende vakleerkrachten bewegingsonderwijs op het Primair Onderwijs om met ordeproblematiek binnen de lessen bewegingsonderwijs en hoe kan ervoor worden gezorgd dat toekomstig startende vakleerkrachten minder ordeproblemen ervaren?'

Hieruit hebben wij kunnen concluderen dat er op alle acht de deelgebieden winst kan worden geboekt. In de scriptie staan deze acht punten uitgewerkt.
De belangrijkste conclusie is dat de startende vakleerkracht op het Primair Onderwijs aan net wat meer ervaring ontbreekt, niet consequent genoeg durft te handelen en moeite heeft met differentiëren, omdat de aandacht bij ordeproblematiek ligt.

Dit zou kunnen worden voorkomen door onder andere:
- Een verplichte LIO-stage in het vierde jaar van de HALO.
- Een begeleide coach in het eerste jaar als vakleerkracht.
- Meer tools en praktijklessen geven in het sneller oplossen en voorkomen van ordeproblematiek.

Een uitgebreide aanbeveling aan de opleiding, de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding, en het werkveld is geschreven in onze scriptie.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingSport Opleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding
AfdelingAcademie voor Gezondheid
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk