De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Snowboarden

de controle over het board bij het betreden en verlaten van de skilift

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Snowboarden

de controle over het board bij het betreden en verlaten van de skilift

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Met snowboarden treden er twee problemen op rondom het gebruik van de skilift. Allereerst is er het steppen met het board. Dit wordt als ongemakkelijk ervaren en regelmatig komt het board tegen de achterste enkel. Daarnaast is het probleem het verlaten van de lift. Hierbij plaatst de boarder de achterste voet los op het board. Doordat de voet niet vast zit kan de boarder minder controle uitoefenen op het board. Ook glijdt de voet snel van het board af. De doelstelling van dit project is om een aanpassing aan het board te maken zodat het steppen makkelijker gaat. Voor het bijsluiten van de voet wordt ook een aanpassing aan het board gemaakt. Dit moet een snel instap-mechanisme worden. De randvoorwaarden zijn: - Het product wordt gebruikt bij de lift, er wordt dus geboard met lage snelheid. - Er is weinig tijd bij het verlaten van de lift. De snowboarder moet dus snel vastzitten. De handen kunnen hierbij niet gebruikt worden. - Het is niet mogelijk de voet al in de lift aan het board vast te maken. Dit in verband met vooroverhangen in de lift.
Het steppen is onderzocht in de analysefase. Hieruit is gebleken dat het steppen met de juiste techniek voldoende moet zijn om ongemakken te verhelpen. Er is besloten hier niet verder mee door te gaan. Het verlaten van de lift is op meerdere manieren geanalyseerd. Zo is er getest wat de controle over het board is met een of twee voeten vast (bochtafstand). Onderzocht is hoe de snowboarder precies uit de lift stapt en hoeveel tijd hiervoor nodig is. Ook is er gekeken naar de algemene ontwerpeisen. Hieronder worden de weersinvloeden, reglementen, veiligheid en levensduur verstaan. In de ontwerpfase is vooral vastgehouden aan de eisen over de tijdsduur, handsfree gebruik van het mechanisme en de manier van het instappen. Er is gekozen voor een haaksysteem dat in de binding wordt geplaatst. Hiervoor is een nieuwe baseplate nodig.
In de baseplate worden aan weerszijde assen geplaatst waarom de haken kunnen draaien (hefboom). Door met de voet in de binding te stappen draaien de haken. De haken vallen over de wreef van de boot. Door een klikmechanisme klikt de haak vast in de binding. De boarder zit hierdoor vast. De vernieuwde binding is getest in een skihal met indoor stoeltjeslift. Er zijn verschillende onderdelen getest. Zo is er gekeken naar de werking van het mechanisme door in te stappen op een vlak stuk sneeuw, de bochtcontrole en het verlaten van de lift.
Na testen kan geconcludeerd worden dat de haken voldoende steun geven om controle te vergroten, ook het ontgrendelen van het systeem werkt. Het lockingmechanisme werkt niet. Dit komt door teveel speling in het systeem of door wrijving. In een herontwerp dient gekeken te worden naar andere manieren van vergrendelen.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISH Bewegingstechnologie
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Den Haag
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk