De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Groene gevel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit rapport is het verslag van een afstuderstage bij De Dakdokters B.V. over het ontwerpen van een groene gevel. De Dakdokters is actief in het aanleggen van daken waar planten op groeien, groene daken en hebben als missie de stad gezond te maken.

Het gezond maken van de stad kan door meer planten te laten groeien in de stad. Planten zorgen er namelijk voor dat problemen die veroorzaakt worden door gebouwen en wegen worden opgelost. Daarnaast wordt de luchtkwaliteit beter. Groene gevels worden echter bijna niet toegepast in de stad. Dit komt door een ongelijke verdeling van de kosten en baten van groene gevels over de verschillende stakeholders. Het ontwerp in dit rapport heeft als doel om de kosten te verkleinen en de baten te vergroten voor de eigenaar van de gevel.

Groene gevels zijn er in 6 verschillende vormen en zijn op te delen in twee types, groeiend vanuit de grond of vanuit bakken die aan de gevel worden gehangen. Om de kosten te verlagen is opslag van regenwater nodig, de hoeveelheid moet genoeg zijn om de waterbehoefte van de planten te voorzien, maar ook om buien op te vangen en zo de stad leefbaarder te maken.

De groene gevel die ontworpen is bestaat uit stapelbare modules die veel grond bevatten en ruimte hebben voor wateropslag. De hele installatie werkt passief, dus zonder pompen en met zo min mogelijk regeling van buitenaf. Ook het bewateren van de planten gebeurd passief door de grond het water omhoog te laten trekken van onderaf.
Om dat te bereiken wordt van slimme maar simpele technieken gebruik gemaakt, zoals bijvoorbeeld een klep die het waterniveau controleert door een drijvend element als hefboom te gebruiken. Of door een onderdeel dat automatisch de wateropslag vult, maar als de opslag vol zit er voor zorgt dat deze niet overstroomd. Het hele ontwerp wordt tot slot uitgewerkt voor een woonhuis waarbij een gevel groen gemaakt wordt met het ontwerp.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Werktuigbouwkunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnersDe Dakdokters B.V.
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk