De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Domotica

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Domotica wordt tegenwoordig steeds meer toegepast om apparatuur aan te sturen in een huis. Binnen ICT Automatisering B.V. is hier een begin gemaakt in de vorm van een miniatuur huis, dit moet nu uitgebreid worden met meerdere modules (Bij de aanvang van de opdracht alleen module LED aanwezig). Het uiteindelijke geheel zal dienen als een demonstratie opstelling op beurzen en bedrijfsdagen. De opdracht zal bestaan uit de volgende drie onderdelen:

Toevoeging van een nieuw module en vervanging van de voeding
Telefoon/tablet applicatie uitbreiden of indien nodig opnieuw opbouwen
Beveiliging van het systeem en nieuwe modules toevoegen indien er tijd over is

Voordat er ontwerpen gemaakt konden worden moest eerst een onderzoek uitgevoerd worden naar wat er al aanwezig was in het bestaande systeem. Dus is de onderzoeksvraag als volgt: Wat is er al aanwezig en wat moet aangepast worden om nieuwe modules toe te voegen?
Het systeem bestaat uit de Frontend en de Backend. De Frontend bestaat uit een (Android) applicatie geschreven in Javascript en de Backend bestaat uit een web server (Raspberry Pi), die de data vanuit de applicatie verwerkt, en de modules zelf (Arduino). De Raspberry Pi communiceert met de Arduino door middel van XBee. Om meer modules toe te voegen moet een aantal C bestanden op de web server aangepast moeten worden en er moet code geschreven worden voor het Arduino gedeelte (code verschilt per module), daarna zal een GUI voor de module gemaakt moeten worden op de applicatie.
Nieuwe modules die in deze opdracht zijn gerealiseerd zijn de temperatuursensor en de radio. In het bestaande systeem was nog geen bi-directionele communicatie aanwezig, maar dit is noodzakelijk voor modules zoals de temperatuursensor. Dit is dus als eerste gerealiseerd en hiervoor is het protocol (opgesteld door vorige afstudeerder) uitgebreid met een antwoordframe, foutenlijst en een commandolijst. Hiernaast is ook een herontwerp van de web server gemaakt omdat de bestaande functies er inflexibel waren en alleen konden omgaan met de module LED. In het herontwerp is ook de manier voor opslag van modules veranderd naar XML formaat (hiervoor was het een tekstbestand). Nadat de temperatuursensor toegevoegd was aan de Backend, werd er een afweging gemaakt tussen de applicatie uitbreiden of het opnieuw opbouwen. De uiteindelijk keuze is gevallen op uitbreiden omdat een applicatie vanuit niets opbouwen veel tijd zou kosten en ook omdat de expertise van de afstudeerder niet in dit gebied lag. Ten slotte was er nog een afweging geweest tussen het uitvoeren van een onderzoek naar beveiliging of het toevoegen van een tweede module, de voorkeur van de opdrachtgever ging hierbij uit naar de radio module. Bij de realisatie van de radio enkele problemen voorgekomen dat nader besproken wordt in het verslag.
Van de gestelde eisen waren de belangrijkste het leveren van een werkende demonstratie opstelling die gebruikt kan worden op bedrijfsdagen en beurzen, toevoegen van een nieuwe module en het uitbreiden of opnieuw opbouwen van de applicatie. Een niet behaalde eis is het onderzoek naar beveiliging, maar dit is geen essentieel onderdeel om het systeem te laten werken. Dus mijn conclusie is: Het huidige systeem voldoet aan de meeste van de gestelde eisen en kan dienen als een demonstratie opstelling voor beurzen en open dagen.
Een aanbeveling bij verdere ontwikkeling aan de demonstratie opstelling is het toevoegen van een beveiliging voor de web server. Verder is er ook nog geen foutenafhandeling aanwezig, foutmeldingen worden gegenereerd door de modules maar worden nog niet afgehandeld door de web server. Ten slotte is het ook aangeraden de applicatie, indien het opnieuw opgebouwd word, te herbouwen in een ontwikkelomgeving met een grafische weergave voor het GUI ontwerp.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISD Elektrotechniek
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Delft
PartnersICT Automatisering B.V.
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk