De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wat is het effect van de lactic clear definer peeling van Lira, op post inflammatoire hyperpigmentatie bij patiënten met een donkere huid?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wat is het effect van de lactic clear definer peeling van Lira, op post inflammatoire hyperpigmentatie bij patiënten met een donkere huid?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het aantal allochtone mensen in Nederland wordt steeds groter. Hiermee groeit ook het aantal patiënten met pigmentatiestoornissen als post inflammatoire hyperpigmentatie. Post inflammatoire hyperpigmentatie kan veroorzaakt worden door actieve acne, allergieën, ontstekingen, zonschade of trauma’s aan de huid. Een van de behandelingen om post inflammatoire hyperpigmentatie te behandelen is met behulp van een chemische peeling. Bij behandeling van de donkere huidtypen verhoogt het risico op post inflammatoire hyperpigmentatie in de omliggende huid. Samen met de opdrachtgever ontstond de gedeelde mening dat er weinig onderzoek is gedaan naar de werking van een chemische peeling op de donkere huid en dat de donkere huid nog een moeilijk onderwerp was voor de Nederlandse huidtherapeuten. Uit een vooronderzoek ontstond de interesse voor het merk Lira van Derma-peal. Uit het vooronderzoek is een duidelijke onderzoeksvraag opgesteld, welke als volgt luidt: “Wat is het effect van de lactic clear definer peeling van Lira, op post inflammatoire hyperpigmentatie bij patiënten met een donkere huid?”.
Om een kwalitatief antwoord te kunnen formuleren op de onderzoeksvraag bestaat het onderzoek uit een literatuur- en een praktijkonderzoek. In het literatuuronderzoek is onderzocht wat de verschillende huideigenschappen zijn van de blanke en de donker huid, wat de oorzaak is van post inflammatoire hyperpigmentatie en wat de onderzoeksresultaten zijn van de werking van melkzuur op de donkere huid. Het praktijkonderzoek bestaat uit een case study. Deze case study bestaat uit twee casussen, waarbij in beide casussen ook de ervaring van de patiënt wordt getoetst. Daarnaast zijn er huidtherapeuten geïnterviewd over hun ervaring met de lactic clear definer peeling van Lira op de donkere huid.
Resultaten: uit het literatuuronderzoek tonen aan dat de donkere huid verschillende eigenschappen heeft, enkele eigenschappen zijn grotere melanosomen in de huid, sneller irriterende reacties als jeuk, compactere epidermis, een andere ph waarde van de huid en meer transepidermaal vochtverlies dan bij de blanke huid. Daarnaast blijkt melkzuur daadwerkelijk effectief op vergelijkbare pigmentatiestoornissen bij de donkere huid. Daarbij blijven op langere termijn de complicaties uit volgens de wetenschappelijke onderzoeken. Resultaten uit het praktijkonderzoek geven aan dat de lactic clear definer een ‘matig’ tot ‘goed’ effect heeft op de vermindering van de post inflammatoire hyperpigmentatie bij de donkere huid. De case study wijst uit dat de peeling een oppervlakkig effect heeft en de resultaten pas later in het behandelproces tot uiting komen.
De interviews met de huidtherapeuten hebben uitgewezen dat slechts één van de ondervraagde huidtherapeuten deze behandeling zou aanraden als een op zichzelf staande therapie voor de behandeling van post inflammatoire hyperpigmentatie bij de donkere huid, mede doordat de resultaten zijn beoordeeld als ‘matig’. In beide studies is de patiënttevredenheid over het algemeen goed gebleken. Het pigment wordt opgelicht maar verdwijnt niet geheel. Uit de resultaten van het literatuur- en praktijk onderzoek kan geconcludeerd worden dat de lactic clear definer peeling van Lira een ‘goed’ effect heeft op de vermindering van vooral oppervlakkige post inflammatoire hyperpigmentatie bij de donkere huidtypen. Hierbij is gebleken dat langdurige complicaties uitblijven.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGZH Huidtherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheid
PartnersHuid-en oedeemtherapie, Rijswijk
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk