De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

ARM3D

3D-geprinte lichaamsbekrachtigde transhumerale prothese voor ontwikkelingslanden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

ARM3D

3D-geprinte lichaamsbekrachtigde transhumerale prothese voor ontwikkelingslanden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het Delft Global Initiative (DGI) is een groep onderzoekers die hun expertise gebruiken om concrete oplossingen te vinden voor problemen die men ondervindt in ontwikkelingslanden. Eén van de huidige problemen is de grote behoefte aan protheses die zo min mogelijk kosten en makkelijk te repareren zijn. Het DGI houdt zich daarom nu bezig met het toegankelijk maken van armprotheses voor ontwikkelingslanden met behulp van 3D-printers en een smartphoneapp waarmee een 3D-scan van de stomp gemaakt kan worden.
Tijdens dit project is een lichaamsbekrachtigde transhumeraleprothese ontworpen die 3D-geprint is. De prothese is niet myo-elektrisch aangestuurd, omdat dit type aansturing te duur en te ingewikkeld is waardoor het vervangen en repareren van deze protheses moeilijker wordt.
Gebruikmakend van het Cyclisch Iteratief Ontwerpproces (CIO) is de ARM3D binnen veertien weken ontworpen. Het CIO is een manier van ontwerpen waarbij er niet, voor de ontwikkeling van het eerste prototype een volledig pakket van eisen en wensen is opgesteld, maar waarbij er gedurende een herhalende cyclus van analyseren, ontwerpen, vervaardigen en testen het pakket van eisen en wensen wordt aangevuld en aangepast. Het voordeel van deze ontwerpmethode is dat er meerdere prototypes vervaardigd kunnen worden waardoor het ontwerp meerdere optimalisatiefases doorloopt.
De bewegingen van de prothese in het ellebooggewricht (flexie) en in de MCP-gewrichten (flexie) worden actief aangestuurd. De bewegingen van het locksysteem (lock/unlock) en de bewegingen in het polsgewricht (pro- en supinatie) worden passief aangestuurd. Het eindontwerp van de prothese is, net als eerdere prototypes, getest door een proefpersoon met een TH-amputatie. Bij het testen is de nadruk gelegd op het verrichten van handelingen waarbij men twee handen nodig heeft. In de laatste tests kon de proefpersoon verschillende functionele taken uitvoeren zoals het oppakken van lichte voorwerpen, het openen en sluiten van een deur en het vasthouden van etenswaren om deze te kunnen snijden met de niet aangedane hand. Zware, gladde en grote voorwerpen, zoals een glazen literfles olijfolie, waren niet mogelijk om met de prothese op te tillen.
Van de in totaal twintig eisen en acht wensen, zijn er twee eisen (een actief ellebooglocksysteem en een coating tegen vuil) en één wens (dat alle onderdelen van de prothese van 3D-geprint materiaal zijn) niet behaald. Verder zijn er een aantal punten van de prothese ter discussie gesteld. Eén discussiepunt is het feit dat de onderarm van de prothese bij het laatste prototype niet in de uiterste flexiestand gelockt kan worden. Dit komt doordat de pinlock de bovenarm raakt.
Om de prothese in de toekomst te verbeteren, zijn er aanbevelingen gegeven. Tijdens het testen moest de proefpersoon extreme protractie in de schouders uitvoeren om de prothesehand volledig te sluiten. Dit is mogelijk te verbeteren door nader onderzoek te doen naar de ideale aanhechtingspositie van de aansturingskabel op het harnas en naar het ideale kabelverloop van de aansturingskabel in de prothese. Daarnaast is het aan te bevelen om ook praktische zaken te testen zoals de maximale krachten die de prothese aankan voordat deze breekt en de levensduur van verschillende onderdelen. Tenslotte zijn er creatieve oplossingen nodig om bijvoorbeeld een nieuw actief aangestuurd EL te ontwerpen.
Tenslotte kan er geconcludeerd worden dat het doel van dit project behaald is; het ontwikkelen van een lichaamsbekrachtigde, transhumerale, 3D-geprinte prothese waarmee de doelgroep van het DGI wordt vergroot.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
AfdelingGVS Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
PartnersTechnische Universiteit Delft
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk