De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Tijdsperspectief en milieubewust gedrag

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Tijdsperspectief en milieubewust gedrag

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Tegenwoordig zijn de effecten van klimaatverandering steeds meer zichtbaar, menselijk gedrag speelt een grote rol hierin. Daarom is het belangrijk te kijken naar de psychologische factoren die een rol spelen bij milieubewust gedrag. Eén van die factoren is tijdsperspectief, dit kan worden omschreven als de overkoepelende kijk van een individu over verschillende aspecten van tijd. Het doel van deze scriptie is om de invloed van tijdsperspectief op milieubewust gedrag te onderzoeken. Dit is gedaan door de temporele variabelen tijdattitude en temporele focus, die onderdeel zijn van tijdsperspectief, te onderzoeken.
In deze scriptie staat de volgende onderzoeksvraag centraal: Wat is de invloed van tijdattitude en temporele focus op milieubewust gedrag? Om dit te onderzoeken is gebruik gemaakt van een online vragenlijst. De vragenlijst bestond uit stellingen over tijdsperspectief en milieubewust gedrag. 75 mensen hebben de vragenlijst volledig ingevuld. Aan de hand van een aantal statistische analyses met SPSS is de data onderzocht en de onderzoeksvraag beantwoord.
Uit de onderzoeksresultaten is gebleken dat zowel temporele focus als tijdattitude niet significant samenhangen met milieubewust gedrag. Dit betekent dat temporele focus en tijdattitude geen significante invloed hebben op milieubewust gedrag. Dit resultaat is niet in lijn met bevindingen uit andere onderzoeken die wel een significant verband hebben gevonden tussen de toekomstdimensie van tijdsperspectief en milieubewust gedrag.
Samenvatting ook in het Engels.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingToegepaste Psychologie
AfdelingAcademie voor Sociale Studies
Datum2019-07-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk