De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Building with Nature in de Waddenzee

Alternatievenstudie naar een Rijke Dijk

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Building with Nature in de Waddenzee

Alternatievenstudie naar een Rijke Dijk

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De doelstelling van de Rijke Dijk is het creëren van een natuurlijke overgang tussen de dijk en het water, waarbij de waterveiligheid wordt geïntegreerd met de functies natuur, recreatie, cultuurhistorie en/of duurzame economische activiteiten, op regionaal of lokaal niveau. Aan de hand van deze visie dient het concept verder uitgewerkt te worden naar een invulling van het concept Rijke Dijk.

Het doel van de Bachelorscriptie “Building with Nature in de Waddenzee” is dan ook om een invulling te geven voor de Rijke Dijk, waarbij de integratie gezocht wordt tussen waterveiligheid en natuur. Aan de hand van dit doel is de onderzoeksvraag opgesteld: “Welke combinatie van ecologische maatregelen en materialen leidt tot een waterveilig alternatief voor een Waddenzeedijk, waarbij de kosten-/batenverhouding verbetert ten opzichte van een traditionele zeedijk?”. De Bachelorscriptie “Building with Nature in de Waddenzee” geeft hiermee een handvat voor de invulling van de Rijke Dijk in de ontwerpfase van een van de aankomende dijkverbeteringen.

Uit de resultaten van deze alternatievenstudie blijkt het Mosselrif een waterveilig alternatief te zijn op specifieke dijktrajecten langs de Waddenzeekust. Bij deze trajecten neemt door het toepassen van het Mosselrif de kosten-/batenverhouding significant toe ten opzichte van een traditionele dijkverbetering volgens de meest recente eisen. Hiermee is het Mosselrif een combinatie van ecologische maatregelen en materialen dat leidt tot een waterveilig alternatief voor een Waddenzeedijk, waarbij de kosten-/batenverhouding verbetert ten opzichte van een traditionele zeedijk.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingCiviele Techniek
AfdelingAcademie voor Architectuur, Bouwkunde & Civiele Techniek [tot 1 september 2017]
AfstudeerorganisatieWaterschap Noorderzijlvest
Datum2018-01-22
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk